Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Kompanija Kontinental danas je obeležila zavšetak prve faze radova na izgradnji njene fabrike u Kaću, koja je druga po redu u Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drugi najviši državni, pokrajinski i gradski zvaničnici prisustvovali su današnjoj svečanosti, obišavši prostor i istakavši njegov značaj kako za Novi Sad, tako i za celu Srbiju.

Vučić je istakao da će ovo biti najveća fabrika u Srbiji i da će Kontinental postati najveći izvoznik u Srbiji.

-Legendarni Ferari je rekao “ako nešto sanjaš, onda to možeš o da ostvariš”. Danas ste mogli da vidite završetak prve faze ove fantastične fabrike, koja znači ključnu prekretnicu fabrika u Srbiji. Njen izvoz biće najveći u poređenju sa svim fabrikama u Srbiji. To je ogromna stvar i fantastična vest za našu zemlju i sve ljude! Ovo je mega fabrika i verujemo da ćemo ih imati još. Borio sam se i dozvolili su mi da to kažem, sledeća fabrika ide u Niš, na jug Srbije, mislim da bi to bila konačna i prava prekretnica koja bi promenila sve u tom delu Srbije. Hvala našim nemačkim prijateljima – rekao je Vučić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kako je predsednik napomenuo, u ovoj fabrici biće otvoreno oko 600 radnih mesta, a naredna je planirano da bude otvorena u Nišu. Od ove fabrike imaće koristi i Novi Sad, kao i cela Vojvodina.

-Svi ljudi sanjaju, ali ne na isti način. I samo najodvažniji i najmarljiviji uspevaju da ožive svoje snove. Za samo 10 godina, Novi Sad je uspeo da se čvrsto pozicionira među najznačajnijim investicionim destinacijama u ovom delu Evrope, i to za nove tehnologije. Naši prijatelji iz kompanije “Kontinental Automotiv Srbija” su nam pomogli da prokrčimo taj put. Zahvaljujući njima i predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, prva high-tech fabrika u Novom Sadu naredne godine će otvoriti vrata najboljim stručnjacima u oblasti automobilske industrije. Prva faza izgradnje fabrike je završena. Nastavljamo dalje. Radićemo joć više, a snovi su tu i dalje – da ih ostvarujemo – napisao je gradonačelnik Miloš Vučević povodom današnjeg događaja.

Radovi na izgradnji fabrike nedaleko od Kaća počeli su pre pet meseci a kompletan objekat, kako je planirano, treba da bude završen do septembra sledeće godine. Nova fabrika je druga faza realizacije Kontinentalove investicije u Novom Sadu, čija je ukupna vrednost 140 miliona evra.

U prvoj fazi svoje investicije Kontinental je u novosadskoj industrijskoj zoni Sever 4 otvorio prvu fabriku, u kojoj je počela proizvodnja naprednih i složenih elektronskih proizvoda za auto-industriju.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kontinental posluje u Novom Sadu više od tri godine, a obuhvata proizvode kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, sistemi za pristup vozilu pomoću pametnih telefona, mobilne aplikacije. Glavni proizvod je sistem namenjen visokoautonomnoj vožnji.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments