Foto: nsuzivo.rs

Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje, istakla je danas da se i sama preispituje u vezi sa jučerašnjim događajem, kao i da je SOS telefon za prijavu nasilja u školama na platformi “Čuvam te” i dalje u funkciji.

-Šok svih nas i neverovatna tuga koja koja traje od juče i još dugo će nas držati. Još jednom izjavljujemo saučešće porodicama nastradalih, pokušavamo da uradimo još neke stvari da do ovih situacija više ne dođe. I sama se preispitujem, i juče i danas, jer sam majka dvojice dečaka- da li detetu treba da pružim više ljubavi ili ću da forsiram da bude bolji đak. Nezahvalno je danas pričati. Kao odgovorno lice u Gradu pokušavamo da vidimo da li je sistem juče zakazao. Moram da kažem da Grad Novi Sad zaista ulaže trud i napor po pitanju prevencije, imamo sastanke koordinacionih tela na nivou grada. I testovi za narkotike, koji su juče spomenuti na konferenciji, i to smo kupili 2018. godine. Grad je dao preko 23.000 testova i bili su podeljeni deci sedmog i osmog razreda i svim srednjoškolcima na dobrovoljnoj bazi. Roditelji su bili upućeni na Institut za javno zdravlje i maksimalno smo vodili računa da nikoga ne povredimo, a da uradimo dobru stvar. I tada su postojali roditelji koji su verovali svojoj deci i odbili- istakla je Vučinić.

Foto: nsuzivo.rs

Grad Novi Sad sazvao je za sutra sastanak Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama, na kojem će prisustvovati predstavnici Centra za socijalni rad, policije, Grada, đačkog parlamenta i Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola.

-Videćemo da li smo negde zakazali i šta još možemo da uradimo. Najveća odgovornost je da kažemo da se ovo nikada više ne ponovi, da ćemo maksimalne napore da uložimo da sprečimo ovakvu vrstu stravičnih događaja. Ovo je definitivno najtužniji dan za Srbiju- naglasila je Vučinić.

SOS telefon u okviru Koordinacionog tela funkcioniše preko godinu dana, a na njega je stiglo više od stotinu poziva. Vučinić ističe da je najveći broj primljenih poziva bio u kasnim večernjim satima i od najviše od strane majki.

-Ta brojka govori da je bilo potrebno da postoji ta vrsta mere i podrške našim roditeljima i đacima. Vrlo je važno da kao država uradimo pomeranje starosne granice krivično odgovorne dece, zato što praksa pokazuje da deca znaju kada su krivično odgovorna, a kada ne. Danas sam pročitala jednu važnu rečenicu, koja je ključna- “Danas je važno da ne upiremo prstom jedni u druge, nego da se pogledamo u ogledalo”. Mislim da je to suština čitave ove situacije.

Nasilje možete prijaviti putem SOS telefona na broj: 064 844 88 00 ili putem mejla, na adresu: koordinaciono.nasilje@novisad.rs.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments