Foto: Shutterstock
Bez obzira da li se slažete ili ne sa izrekom “Novac kupuje sreću”, očigledno je potreban da platimo neophodne stvari u životu. Naravno, takođe je zabavno i izuzetno korisno potrošiti nešto novca na sebe. Međutim, istraživanja su pokazala da je to tačno samo donekle.

Prema istraživanju Univerziteta Purdue, u američkoj državi Indijani, postoji idealan iznos prihoda pri kojem će pojedinac biti zadovoljan novcem koji zarađuje. Ovi iznosi se zasnivaju na dva važna faktora: proceni života i emocionalnom blagostanju. Da bismo ovo pojasnili, životna evaluacija se odnosi na sveukupno zadovoljstvo životom i ciljevima, dok se emocionalno blagostanje zasnivalo na svakodnevnim emocijama i osećanjima.

Za procene života, savršena tačka prihoda je 95.000 dolara godišnje, a za emocionalno blagostanje 60.000 – 75.000 dolara. Važno je napomenuti da se ovo istraživanje zasniva na pojedincima, a ne porodicama.

Naučnici su prikupili ove podatke iz Gallup-a, istraživanja na više od 1,7 miliona ljudi u 164 zemlje. Iznosi iz ankete su prosečni prema pitanjima zadovoljstva, blagostanja i kupovne moći.

Foto: Institute for Policy Studies

Iako smo dugo bili pod utiskom da nema granica kada je novac u pitanju i koliko će nas obradovati, ovo istraživanje dokazuje da je zapravo suprotno. Previše novca zapravo može izazvati negativne efekte na naše živote. Istraživanja su pokazala da kada se taj prag dostigne, svako povećanje prihoda nakon toga ima tendenciju da smanji zadovoljstvo i blagostanje u našim životima. To bi moglo biti uzrokovano činjenicom da kada se podmire naše osnovne novčane potrebe, novac za ljude dobija drugačije, materijalnije značenje. U tom trenutku novac može postati više društveno vođen i koristi se prvenstveno kao način da se pokaže koliko tačno neko ima novca, što umanjuje naše blagostanje. Drugim rečima, možda bi trebalo dvaput da razmislite pre nego što objavite taj novi sportski automobil na Instagramu.

Istraživači ističu da iznos može da varira u zavisnosti od toga gde se pojedinac nalazi.

-Postojale su i značajne varijacije među regionima sveta, a kasnije je došlo do zasićenja u bogatijim regionima za životno zadovoljstvo- rekao je Endru Džeb, glavni istraživač.

-To bi moglo biti zato što na procene obično utiču standardi po kojima se pojedinci porede sa drugim ljudima- dodao je.

Dakle, umesto da verujemo u drevnu priču da će nam novac uvek kupiti sreću, možda bi trebalo da počnemo da gledamo na novac u realnijem svetlu i shvatite da postoji nešto kao da imate previše novca.

miss7.24sata.hr/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments