Moraju naučiti napamet više od 25.000 imena ulica i još 20.000 prepoznatljivih gradskih simbola

Vozači poznatih londonskih crnih taksija oduvek su se pridržavali visokih standarda. Oni koji se nadaju da će sesti za volan jednog od najpoznatijih taksija na svetu moraju da prođu neverovatano težak test poznat kao “The Knowledge”.

Ali šta je tačno ispit poznat kao Znanje i zašto je tako težak?

Zvuči neverovatno ali vozači se za njega spremaju od dve do četiri godine što i ne čudi kada je poznato da moraju da nauče napamet više od 25.000 imena ulica i još 20.000 prepoznatljivih gradskih simbola – od parkova i crkva do restorana, bioskopa i pozorišta.

Kandidati za crne taksiste moraju zatim da polože pismeni test i niz usmenih ispita pre nego što dobiju dozvolu.

Za razliku od vozača minibusa, taksistima nije dozvoljeno da koriste satelitsku navigaciju da bi se snašli. Umesto toga, oni moraju da znaju svaki kutak prostrane metropole od 9 miliona ljudi.

Tako i ne čudi što “The Knowledge” prođe tek svaka peta osoba.

Istraživači na Univerzitetu u Londonu pokušavaju od vozača taksija da saznaju što više o tome kako njihove veštine pamćenja i obuka mogu pomoći u jačanju mozga protiv Alchajmerove bolesti.

 – “Londonski taksisti imaju izvanredan mozak“, rekao je Hugo Spiers, profesor kognitivne neuronauke koji vodi studiju sa nekoliko diplomiranih studenata.

Studija iz 2000. godine je otkrila da je hipokampus kod taksista, deo njihovog mozga uključen u prostornu navigaciju, veći nego kod njihovih vršnjaka koji se ne bave ovim složenim putnim zadacima.

24sedam

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Joca
04/02/2023 13:01

This is Serbia nije London, šta bi se desilo da je i ovde takva pravila naši bi pukli odmah na kulturi i Bontonu (ne Boston on se nalazi u S. A. D.)