Foto: Pexels

Kada pitate Novosađane posebno one starije, malo je verovatno da neće znati gde se nalazi čuvena poslastičarnica “City”. Iako je više puta menjala lokaciju, od 1961. godine nalazi se na sadašnjem mestu na Pozorišnom trgu 6.

Poslastičarnica koja je otvorena pre drugog svetskog rata, prvobitno se nalazila u tadašnjoj Ulici kralja Aleksandra na broju 17, a otvorio ju je 1926. godine Ljubomir Parlać, koji je poslastičarski zanat učio od čuvenog Jakoba Dornštetera.

Parlaćevi kolači privlačili su otmene goste, a najpopularnije su bile njegove krempite sa šlagom, kornet i torte “po narudžbini”. Pred Božić su se ispred ovog čuvenog lokala stvarali dugački redovi sladokusaca koji su čekali da kupe “salon bombone” uvijene staniolom za božićno drvo. Za uskrs popularni su bili popularni čokoladni i šećerni zečevi, ali i bombone i čokolade u obliku jaja. Pored ovih proizvoda, tu su bili razni sitni kolači, štrudle sa jabukama i makom, kao i bundevare.

Poslastičarnica se 1933. godine preselila na Pozorišni trg broj 6, tada Jevrejsku ulicu, ali ne u lokal u kom se nalazi danas. U današnji lokal na istoj adresi prelaze 1961. godine, kada tadašnji lokala prepuštaju “Nolitu”.

Lokal je renoviran 1962. i 1978. godine kada je donesena nova oprema iz Italije. Godine 1978. godine u posao ulazi i Parlaćeva unuka Vesna Ludoški, supruga čuvenog novinara Lazara Ludoškog. Posle dedine smrti ona potpuno preuzima posao i ponovo 1991. godine renovira lokal i donosi još nove moderne opreme i mašina. Lokal se renovira i širi 2003. i 2004. godine te dobija današnji oblik.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments