Foto: Getty Images

Odluka o visini plate je na poslodavcu, a na snazi je i dalje preporuka države koja kaže da firme zaposlenima na bolovanju treba da isplate 100% zarade.

Preporuka Vlade Srbije da se zaposlenima koji su na bolovanju zbog virusa korona isplaćuje cela plata, i dalje je na snazi, jer kako je Ministarstvo rada istaklo u prvom talasu, Zaključak Vlade iz aprila prošle godine nije vremenski ograničen.
Tada je Vlada preporučila poslodavcima da promene svoja akta, a kako bi zaposlenima koji privremeno odsustvuju sa rada zbog kovida, mera izolacije ili samoizolacije, bila isplaćivana cela zarada. U praksi danas ovu preporuku poštuje javni sektor, dok se to ne može reći i za sve privatnike.
Prema izmenama vladine uredbe od 17. januara ove godine skraćeno je trajanje karantina u kućnim uslovima za bliske kontakte kovid-19 pozitivnih. On sada traje pet dana.
Izvor: Blic
3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mico
24/01/2022 10:14

Prosle godine nas desetak je bilo prijavljeno na privremeno povremene poslove i kad smo dobili koronu, nismo dobili ni jednog dinara…bolovanje nije bilo placeno!!!
Znaci da taj zakon ne vazi za sve!!!

Kristina
24/01/2022 13:11

I drzavni sektor isplacuje 65% ako se zaposleni zarazi van radnog mesta.

makins
24/01/2022 15:07

U pitanju je preporuka – znaci nije obavezno. Jako cesto pise preporuka na aktima koje objavljuju, obratite paznju..