FOTO: ROBER GETEL / RAS SRBIJA

Petarde i vatrometi za ljude oduvek predstavljaju vid zabave, međutim za kućne ljubimce to je u najmanju ruku zabava. Kako nam predstoje nadolazeći praznici veoma je važno istaći i opasnost pirotehničkih sredstava po kućne ljubimce i ljude

Tokom novogodišnjih praznika, bolnice, veterinari, policija i vatrogasci  imaju pune ruke posla. 

Osim što se u novogodišnjoj noći koriste alkohol i narkotici, i kao tako veoma nesavesno i neodgovorno ponašanje učesnika u saobraćaju. Dešavaju se i povrede od petardi. Opekotine višeg stepena, kako lica tako i ostalih delova tela.

Neadekvatno rukovanje pirotehnikom kod ljudi

Prasak petarde izaziva jaku i dugotrajnu reakciju straha kod dece i osoba sa smetnjama u razvoju ili autizmom. Dolazi do opekotina ili do situacija gde mora da se odstrani deo tela. Jak zvuk petarde može da oslabi sluh.

Foto: elements.envato.com

Kako životinje reaguju?

Posledice su različite. Od stanja šoka, do krajnjeg smrtnog ishoda. Takođe veoma bitno, ne tako manje važno je da ovakav vid zabave može da ošteti sluh životinji. Proteklih godina, dolazilo je do neizbežnih situacija, gde su ljubimci od petardi mislili da su igračke te su pretrpeli oštećenja vilice.

Prasak petarde izaziva kod ljubimaca izaziva snažnu reakciju straha. Nakon toga dolazi do paralize tela ili paničnog bežanja.

Mačke pokazuju strah na slične načine, ali manje očigledne. Pojedine će odbijati hranu i piće danima, dok će se neke sakriti u skučene prostore.

Foto: Cesar’s Way

Šta kaže zakon?

Zakon o javnom redu i miru („Sl. glasnik RS“, br. 6/16 i 24/18), reguliše upotrebu petardi. Ovaj zakon u svom članu 17. propisuje kazne od 50.000 do 100.000 dinara ili rad u javnom interesu od 40 do 120 časova, za ona lica koja paljenjem pirotehničkih proizvoda narušavaju javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana.

To znači da ako bacite petardu na javnom mestu možete biti kažnjeni ako vas neko od komšija ili prolaznika vidi i prijavi policiji. Čak i ako petardu bacite u svom dvorištu, možete odgovarati ako je eksplozija uznemirila druge ljude. Umesto dece mlađe od 14 godina, odgovaraće njihovi roditelji.

Takođe, ako se ovaj prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica, Zakon propisuje kaznu zatvora od 30 do 60 dana.

Ako se ipak odlučite za kupovinu pirotehnike, to možete da učinite

Pirotehnička sredstva smeju da se prodaju samo na registovanim mestima.

Neadekvatno rukovanje izaziva i požare

Ako niste sigurni kako se pirotehnička sredstva koriste, bolje se ne upuštajte u “avanturu” kada je zapalite a niste sigurni šta nakon toga. U zatvorenom prostoru ne treba paliti bilo kakav vid prskalica, dimnih bombi i sličnih stvari.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Beba
31/12/2022 20:16

Da li je trauma intenzivno slusanje bez prestanka trubaca i bunnjara najmanje 8 h i to svaka druga pesma je djurdjevdan a prva zvoncici,k a t a s t r o f a!!!!!!!