Foto: DMITRY KAMINSKY / ALAMY / PROFIMEDIA
Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, problemom narkomanije najčešće su pogođene države u tranziciji, dok prema procenama institucija Ujedinjenih nacija, godišnji profit koji se ostvari ilegalnom proizvodnjom droga zauzima drugo mesto, odmah ispod industrije hrane, pojasnila je direktorka Doma zdravlja “Dr Mladen Stojanović” iz Bačke Palanke dr Srđana Krstonošić.

Ti podaci, između ostalih, izneti su na nedavno održanoj konferenciji za medije, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droge i nezakonite trgovine drogama, koji se inače obeležava 26. juna. Na skupu su, osim dr Krstonošić, govorili i direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić, kao i predstavnici opštinskog multidisciplinarnog tima za borbu protiv droge i Udruženja “Izlazak”. Dr Krstonošić je dodala i da se pretpostavlja da u Republici Srbiji ima oko 30.000 zavisnika od heroina.

Na lokalnom nivou, u opštini Bačka Palanka, registrovano je 528 zavisnika, prvenstveno zavisnika od heroina, zatim od kokaina i na trećem mestu su zavisnici od sintetskih droga. Najmlađi zavisnik ima 26, a najstariji 61 godinu, dok je najviše zavisnika u starosnoj grupi od 40 do 44 godine. Takođe, u ovoj opštini je registrovano i sedam zavisnika od patološkog kockanja, a u poslednjih šest meseci zabeležen je porast zavisnika od alkohola.

Foto: Medical News Today

– U sklopu ustanove Doma zdravlja, od 2005. godine radi i metadonski centar. U njemu se trenutno leči 101 zavisnik. Metadonski centar pruža dva programa lečenja zavisnika, prvi je lečenje supstitucijom, a drugi lečenje takozvanim blokatorima. Među zavisnicima je bilo i šest trudnica, kojima smo pružili pomoć da trudnoću iznesu do kraja i da prestanu sa uzimanjem psihoaktivnih supstanci – kazala je direktorka dr Srđana Krstonošić, specijalista psihijatrije.

Direktor Kancelarije za borbu protiv droga Milan Pekić, objasnio je da je Srbija imala više strategija za borbu protiv narkomanije i da je bitna saradnja institucija i porodica, posebno roditelja kada su u pitanju mlađe osobe. Oni treba da obrate pažnju na ponašanje svoje dece i reaguju na promene. Takođe, veoma je važna i edukacija o štetnosti droga, jer je edukacija značajan vid prevencije. Milan Pekić je dodao da je bitno i da humanitarne krize, poput pandemije i ratova, ne bace u senku ovaj problem, ali i da se mora promeniti stav pojedinaca prema psihoaktivnim supstancama, koje mnogi shvataju olako, pa tako 40 procenata mladih smatra da marihuana nije droga. Takođe, ne treba zaboraviti na važnu ulogu i podršku društva prilikom resocijalizacije izlečenih zavisnika, prenosi Dnevnik.

Okupljeni su istakli opštinu Bačka Palanka kao pozitivan primer lokalne zajednice gde postoji proaktivan pristup rešavanju problema narkomanije, te je ova sredina jedna od sedam u Republici Srbiji koje imaju multidisciplinarni tim za borbu protiv droge. Predstavnici su kazali da će i dalje nastaviti da rade na rešavanju ovog problema, između ostalog, timskim radom relevantnih institucija i organizacija, organizovanjem edukativnih radionica, ali i stavljanjem akcenta na resocijalizaciju izlečenih zavisnika.

blic.rs/dnevnik.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
29/06/2022 21:25

Samo napredno!