Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) oglasile su se zajedničkim saopštenjem gde su izrazile “zabrinutost su zbog daljeg napetog stanja na severu Kosova” i pozvale na maksimalnu uzdržanost, hitno preuzimanje mera za bezuslovnu deeskalaciju situacije i uzdržavanje od provokacija, pretnji i zastrašivanja.

– Radimo sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem na pronalaženju političkog rešenja kako bismo smirili tenzije i dogovorili put dalje u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica – navodi se u zajedničkom saopštenju EU i SAD.

EU i SAD posebno pozdravljaju “uveravanja rukovodstva Kosova da ne postoje spiskovi kosovskih Srba za hapšenje ili krivični progon zbog mirnih protesta/barikada”.

– Istovremeno, vladavina prava se mora poštovati, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće se tolerisati – navodi se u saopštenju.

Dalje se navodi da će SAD podržati rad Evropske unije kroz svoju Misiju vladavine prava na Kosovu (EULEKS).

– EULEKS će, u skladu sa svojim mandatom, nastaviti da pažljivo prati sve istrage i naknadne postupke kako bi promovisao poštovanje ljudskih prava. Ovo uključuje, posebno, garancije pravičnog suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman za pripadnike nevećinskih zajednica na Kosovu. Takođe očekujemo da se Kosovo i Srbija vrate negovanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju za dobrobit svojih građana – piše u saopštenju.

Na kraju se navodi da “sve obaveze iz dijaloga moraju da se u potpunosti sprovedu bez odlaganja”.

kurir

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments