Foto D. Udovičić

Tri predstave Beogradskog dramskog pozorišta, u maju, uvod su u ovogodišnje izdanje mini festivala „Naši dani“ koji su prošle godine pokrenuli Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko i Novosadsko pozorište Ujvideki sinhaz.

Ovaj festival održaće se od 16. do 18. maja u SNP-u.

Ovogodišnja razmena predstava u SNP počinje 16. maja predstavom „Zaljubljeni Šekspir“ u režiji Ane Tomović. Drugo veče, 17. maja, novosadska publika moći će da pogleda „Cement Beograd“ u režiji Sebastijana Horvata, dok će poslednjeg dana festivala, 18. maja biti odigrana predstava „Demokratija“ Veljka Mićunovića.

Detalje u vezi sa predstavama možete pogledati na zvaničnom sajtu SNP-a.

Foto D. Udovičić

-Kada je sve nastajalo, naš cilj bio je da institucionalizujemo ideju o saradnji pozorišta iz Republike Srbije kako bi se međusobno predstavila dostignuća i prikazale aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti. Seme te ideje je jako dobro primilo, ne samo u ansamblima, već i kod publike. Kroz zajednički rad, implementirali smo različita znanja i dostignuća, sa akcentom na saradnji koja će se odvijati i ove i svake naredne godine i postati tradicionalna – istakao je direktor Drame SNP-a, Milovan Filipović.

Tako je već kroz godinu dana, pozorišna, usluvno rečeno mreža, narasla da pod krovom Naših dana uključuje i pozoršte iz Banjaluke (BiH), kao i iz Velesa (Makedonija). Tako, u kontinuitetu razvijamo nove kreativne forme ali i promovišemo pozorišta i novoj publici.

Foto D. Udovičić

-Velika stvar za svako pozorište je saradnja sa drugim teatrima, razmena ideja, predstavljanje projekata, dostignuća, igranje predstava na nekim novim scenama i povezivanje sa publikom iz drugih gradova. Sve to mi smo postigli sa mini festivalom Naši dani, koji je od prošle godine do danas napravio jedan krug, od gostovanja BDP-a u SNP-u i Novosadskom pozorištu, preko igranja predstava novosadskih pozorišta na scenama Beogradskog dramskog, do ponovnog susreta sa novosadskom publikom – ističe direktor BDP-a, Jug Radivojević.

Mini festival „Naši dani” nastaviće se naredne sezone, kada će predstave SNP-a biti izvedene u novembru u prestonici. Svi zainteresovani, ulaznice mogu pronaći na Blagajni SNP-a ili putem sajta Srpskog narodnog pozorišta.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments