ZARA prekršila zakon, više ne sme da prikuplja lične podatke

Foto: Pexel, Promo
“Lične podatke je moguće obrađivati isključivo uz prethodnu saglasnost potrošača”, rečeno je za Telegraf Biznis

Firma “ITX RS” prestala je da nepropisno obrađuje podatke o ličnosti onlajn kupaca, potvrđeno je za Telegraf Biznis.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je polovinom juna trajno zabranio toj firmi obradu podataka o ličnosti i to podatke iz lične karte i pasoša koji se prikupljaju od fizičkih lica prilikom „online“. O tome je ranije Telegraf Biznis pisao.

Dopisom od 7. jula ITX je obavestio Poverenika da je u potpunosti postupio po naloženom, i naveo da je prestao sa daljim prikupljanjem brojeva identifikacionih dokumenata fizičkih lica, kao i da je obrisao sve do sada prikupljene podatke.

Podaci su prikupljani sa prilikom kupovine robe preko internet stranica: oysho.com/rs, masimodutti.com/rs, stradivarius.com, zara.com/rs/, zarahome.com/rs/, pullandbear.com/rs/ i bershka.com/rs/.

Foto: pcpress

Kroz inspekcijski nadzora utvrđeno je da ITX podatke prikupljao kako bi izvršio eventualni povraćaj novca kupcima, te da ih obrađuje prevremeno, odnosno da vrši obradu pre momenta povraćaja novca.

– Tako da u vreme prikupljanja spornih podataka obrada nije zakonita, jer pravna obaveza ITX nastaje u momentu povraćaja novca kupcu za već kupljenu robu ili uslugu, ili u momentu odustajanja od kupovine u slučaju prethodno plaćenog avansa – naveo je Poverenik.

Poverenik je pozvao sve rukovaoce i obrađivače podataka da obradu podataka o ličnosti vrše isključivo na zakonit način u svrhu za koju su ti podaci prikupljeni, odnosno da ne prikupljaju od građana više podataka od onih koji su potrebni za ostvarivanje svrhe.

biznis.telegraf.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti