Foto: Immune Deficiency Foundation

Među vrtićkom decom širi se virus koji izaziva osip po telu i visoku temperaturu, pa su mnogi roditelji u strahu i panici da njihovi mališani nisu dobili male boginje!

Ovaj virus pokosio je mališane, i to baš u vreme kad su se u Srbiju vratile morbile, pa ih pojedini roditelji, čak i oni koji su svoju decu imunizovali MMR vakcinom, panično vode kod lekara. Pedijatri ovo potvrđuju za Kurir i navode da plikčići koje izaziva ovaj virus podsećaju na osip koji se javlja kod morbila.

– Mnogi virusi, ne samo ovaj, mogu da daju tu ospu koja nekad podseća na boginje, a nekad na alergiju. Naročito podseća na male boginje, retko kad na varičelu, takođe nekad podseća na BRNU virus (bolest ruku, nogu i usta). Javlja se povišena telesna temperatura, malaskalost, loš apetit, curenje nosa, nekad i dijareja. Može se javiti i kašalj različitog intenziteta, bol u grlu, konjuktivitis i, naravno, ta ospa, koja je raširena po čitavom telu i može da podseća na morbile – objašnjava za Kurir pedijatar dr Saša Milićević.

On navodi da ovaj virus traje od tri do sedam dana, kao i da su se mnogi roditelji uplašili upravo zbog osipa.

Činjenice/Simptomi virusa koji izazivaju osip

– povišena telesna temperatura

– osip po trupu (kod morbila počinje iza ušiju)

– malaksalost

– loš apetit

– curenje iz nosa

– nekada dijareja

– kašalj

– U suštini, svaki virus može da izazove ospu po koži, neki više, neki manje, a ona se razlikuje od alergije. Kad je u pitanju alergijski osip, to onda svrbi i alergija nije praćena povišenom temperaturom i malaksalošću. Kod ovog virusa se prvo javlja povišena telesna temperatura, obično bude visoka, a nakon drugog ili trećeg dana javlja se osip, obično na trupu – priča sagovornik Kurira i dodaje:

– Kod morbila isto počinje s visokom temperaturom i malaksalošću, s tim što kod morbila osip obično počinje iza ušiju i onda se spušta nadole. Kod ovih virusa koji sad vladaju osip počinje na trupu. Takođe, kod običnih virusa ne postoje tzv. Koplikove mrlje, koje se javljaju sa unutrašnje strane obraza kao bele tačkice koje su karakteristične za morbile, i tu je jako važan epidemiološki podatak da li je neko dete u okruženju imalo morbile.

Dr Milićević napominje da ovi virusi koji izazivaju ospu uglavnom pogađaju vrtićku decu, jer ona još uvek nemaju dovoljno razvijen imunitet.

– Taj virus može da se prenese i preko igračaka, ručicama koje su kontaminirane sekretom iz nosa. Virus traje od tri do sedam dana i obično ne zahteva neku posebnu terapiju, sem lekova za spuštanje temperature. Neophodno je deci davati vitamine i prilagoditi ishranu. Komplikacije izazvane ovim virusom mogu biti upala uha, bronhitis i upala pluća, ali te komplikacije nisu česte. Važno je da dete miruje i da bude isključeno iz kolektiva – zaključuje sagovornik Kurira.

Foto: Pixabay

Dr Jelena Mitrović

Ima dosta slučajeva varičele i šarlaha

Dr Jelena Mitrović, načelnica službe pedijatrije u DZ “Dr Simo Milošević” na Čukarici, navodi za Kurir da na toj opštini trenutno ne dominira nijedan poseban tip virusa koji je praćen ospom:

– U prethodnim mesecima imali smo dosta slučajeva bolesti ruku, stopala i usta, sad su ti slučajevi sporadični. Ima dosta slučajeva varičele (ovčijih boginja) i šarlaha. Roditelji nikako ne treba sami da pokušaju da preciziraju o kojoj se ospi radi, već da dete dovedu kod pedijatra na pregled.

Lisica zarazila ženu

Dobila parazit koji metastazira kao tumor

U Srbiji je nedavno otkriven prvi slučaj multilokuranog ehinokoka, parazita koji na čoveka prenose lisice. Slučaj je dijagnostikovao profesor Katedre sa histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Novom Sadu dr Dušan Lalošević, a pacijentkinja stara 67 godina operisana je u UKC Vojvodine, prenosi Dnevnik.

Foto: Medical News Today

– Za razliku od običnog ehinokoka, ovaj raste u čoveku i metastazira, odnosno širi se, te liči na kancerogeno tkivo. Po svojoj prirodi je parazit. Bolest je poznata u centralnoj i severnoj Evropi, ali kod nas je nije bilo i zato ne može da se prepozna. Kod ove žene je izgledao kao tumor na jetri, a isečak je stigao na patologiju krajem decembra, kada sam i postavio dijagnozu. Ukoliko se ne ukloni na vreme, moguće su brojne komplikacije, pa i smrt – rekao je prof. Lalošević.

kurir

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments