Foto: Pexels

Duga na nebu može da se vidi posle kiše, kada Sunce ponovo počne da sija. Da bismo videli dugu na horizontu, potrebno je da kroz kapljice vode u vazduhu, kiša ili magla propuste svetlost, a Sunce bude iza nas.

Svetlost koja dolazi od Sunca čini nam se belom. Ali belo svetlo koje vidimo u svakodnevnom životu,  sastavljeno je od mešavine različitih boja. Kada svetlost prođe kroz kap kiše, nastaje spektar boja.

Svetlost putuje u talasima i podseća na talase koji se kreću okeanima. Svaka od duginih boja ima različitu talasnu dužinu, a to znači da je rastojanje između vrhova talasa različite dužine za svaku boju.

Boje, od ljubičaste sa najkraćom talasnom dužinom, do crvene sa najdužom, nazivaju se „vidljivim spektrom“.

Kapi kiše više liče na male kuglice nego na oblike suza koje često crtamo. Kada svetlost udari u jednu od ovih malih vodenih kuglica,  može promeniti smer. Ta pojava naziva se prelamanjem svetlosti.

Ako svetlost kroz kap kiše prođe pod pravim uglom, refrakcija odvaja talasne dužine koje se vide u različitim bojama. Pošto se mnogo svetlosti prelama kroz mnogo kapi kiše, vidimo ove boje kao dugu na nebu.

Redosled u kome dolaze boje je postavljen prema tome koliko je duga njihova talasna dužina.

Kada učimo o dugi, kažu nam da postoji sedam boja: crvena, narandžasta, žuta, zelena, plava, indigo i ljubičasta. Ali ovo nije striktno tačno.

Dugine boje i stapanje

Različite boje se stapaju jedna u drugu, i teško je reći gde se jedna boja završava a druga počinje. Postoje druge boje između njih, koje se mešaju, recimo tirkizna je između plave i zelene.

Plava i zelena su jedna pored druge u spektru boja, zbog čega vidimo tirkiznu jer se boje stapaju jedna sa drugom.

Smeđa ili braon boja mešavina su crvene i zelene boje. Crvene i zelene trake u dugi nisu jedna pored druge, pa se ne mešaju i ne nastaje braon boja.

Postoje dve boje koje nikada ne bismo videli u duginom spektru – crna i bela. Crnu vidimo kada nema svetlosti, a bela je kombinacija svih boja zajedno.

Kada se svetlost lomi o kapi kiše, ona odvaja belu svetlost u vidljivi spektar.

Siva je mešavina crnog i belog, a kako nikada ne možemo da vidimo crnu i belu u dugi, takođe ne možemo da vidimo boje nastale njihovim mešanjem.

Sledeći put kada vidite dugu, obratite pažnju na spektar boja.

RTS, SCIENCE ALERT

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments