Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Vladimir Stanković, direktor sektora za ostvarivanje prava u Fondu PIO rekao je za RTS da se pravo na penziju ostvaruje dan po prestnaku osiguranja (prekida radnog odnosa). Kod prevremenih penzija, za razliku od starosne penzije, predviđen je manji broj godina života u odnosu na godine života predviđene za starosnu penziju, istakao je Stanković.

Za one koji ispunjavaju uslove za penzionisanje u ovoj godini, posebno prevremeno, ili starosno kod žena, poslednji je trenutak da odluče da li će u penziju ili će nastaviti da rade.

Gužvi kakvih je bilo kada se svake Nove godine granica penzionisanja pomerala za šest ili osam meseci, odavno nema. Žene će od ovog 1. januara raditi dva meseca duže, tako da će u starosnu penziju moći sa 63 i po godine, ako to žele.

Direktor Sektora za ostvarivanje prava u fondu PIO Vladimir Stanković rekao je za RTS da se pravo na penziju ostvaruje po prestanku osiguranja, u odnosu na dan prestanka osiguranja – narednog dana se ostvaruje pravo na penziju.

“Ako lice želi da ostvari pravo na penziju prema uslovima predviđenim za 2022. godinu, neophodno je da podnese zahtev zaključno sa 31. decembrom, a ostvarivanje prava u ovoj godini bi podrazumevalo da radni odnos prestane 30. decembra”, rekao je Stanković.

Može da raskine radni odnos 30. decembra, jer zahtev može da podnese i preko pošte koji radi 31. decembra, a može i elektronskim putem, preko elektronskog šaltera.

Prema njegovim rečima, bitno je da se do kraja godine podnese zahtev. “Naši šalteri rade zaključno sa 30. decembrom”, kaže Stanković.

Duže od deceniju i po, svake godine menjaju se uslovi penzionisanja. Poslednja velika promena je to što će od iduće godine, žene kao i muškarci u prevremenu penziju moći tek sa četrdeset godina staža.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Stanković napominje da je kod prevremenih penzija, za razliku od starosne penzije, predviđen manji broj godina života u odnosu na godine života predviđene za starosnu penziju.

“U ovoj godini muškarci ostvaruju pravo na prevremenu penziju sa 59 godina i šest meseci i 40 godina staža, sledeće godine to je 60 godina života i 40 godina staža, što se tiče žena – one u ovoj godini ostvaruju sa 59 godina života i staža 39 godina i osam meseci, a sledeće godine 59 godina i šest meseci života i 40 godina staža”, objasnio je Stanković.

Kakvo je interesovanje za prevremeno penzionisanje

Kumulativni broj lica koja ostvaruju pravo na prevremenu penziju se povećava, rekao je Stanković i dodao da je sada to oko 58.000 lica, kumulativni broj raste iz godine u godinu oko 3.000 – to dalje znači da na godišnjem nivou oko 10.000 ljudi podnese zahtev, a ima i broj lica koja su preminula, a prethodno su bili korisnici prevremene penzije.

Procena je da se penzionisanje bebi-bum generacije završilo 2021. godine, postavlja se pitanje potvrđuju li to podaci iz ove godine.

Stanković kaže da je broj penzionera povećan u poslednje dve godine. “To su lica koja su ostvarivala pravo na penziju sa 65 godina života i ako uzmemo u obzir da je neka prethodna bila na nivou od 80.000, prošle oko 78.000 – trebalo bi da bude oko 90.000, videćemo do kraja godine”, zaključio je Stanković.

Pomeranja starosnih granica i potrebnog staža za penzionisanje ušla su u mirniju fazu i, kako zakon predviđa, trajaće sve do 2032. godine, kada će i žene, kao muškarci u starosnu penziju moći tek posle 65. rođendana.

rts

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments