Foto: InfoMedia Albania

Poreska uprava je odredila objekte za kontrolu u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.

– Inspektori su na terenu utvrdili da određeni obveznici ne posluju u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji i u skladu sa tim izrekli ukupno devet mera zatvaranja objekata, na 15 dana, zbog neposedovanja fiskalnog uređaja – saopštavaju iz Ministarstva finansija. – U novom sistemu je primećeno da postoji, na primer, obveznik koji poseduje objekte na nekoliko desetina lokacija širom zemlje, da je uzeo subvencije koje je davala država, a da još uvek nije čak ni zatražio bezbednosni element. Samim tim nema ni fiskalni uređaj, odnosno nije još ni započeo proces e-fiskalizacije. Obveznici su imali šest meseci tranzicionog perioda da pređu na novi model.

E-fiskalizacija podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja, a potrebno je da svi obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi radili u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji.

– Prednosti koje donosi novi sistem su brojne, i za državu, i za privredu i za građane, jer se na taj način suzbija nelojalna konkurencija i omogućava efikasnija borba protiv sive ekonomije, olakšava poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent – uveravaju u Ministarstvu finansija.

Zabrana obavljanja delatnosti se uvek prvi put izriče na 15 dana. Ukoliko se u roku od 24 meseca ponovo utvrdi nepravilnost onda na 90 dana. Ako se nepravilnost još jednom ponovi, lokal se zatvara – i na godinu dana. Zakonom o fiskalizaciji propisane su i novčane kazne.

pink.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan
07/05/2022 15:14

Sada racun izgleda kao ugovor,skoro kao list a 4 papira.Nije mi jasno cemu i smatram da je bas bezveze i glupo sto su uklonili 4 slova S sa krstom.