Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Završen je i poslednji, kombinovani test na maloj maturi. Kako navode osvršeni osmaci kombinovani test nije bio težak, a najveći problem su im zadala pitanja iz istorije i hemije.

Pred đacima je sad popunjavanje lista želja i čekanje konačnih rezultata testiranja.

Mali maturanti iz Novog Sada sa porpiličnom lakoćom su savladali današnji kombinovani test, a zajednički utisak im je da je od sva tri testa najlakši bio onaj iz matematike.

Kada je reč o kombinovanom testu, za đake jedne škole najizazovnija su bila pitanja iz fizike i hemije, a za đake druge škole pitanja iz istorije.

– Bio je test poprilično lak, ali najteže pitanje oko kog sam se dvoumila bilo je 11. pitanje vezano za tučak na koji dolazi muška ćelija, bilo je ponuđeno oplođenje i oprašivanje, tu sam se dvoumila, pošto je tučak, valjda je oprašivanje – rekla nam je Aleksandra Plačkov i dodala da je imala dilemu i sa trećim pitanjem iz fizike koje se ticalo sile potiska.

Biologija je po svemu sudeći namučila mnoge, jer se u grupicama đaka moglo čuti da je pitanje oplođenja/oprašivanja tučka izazvalo veliku dilemu.

– Meni je bilo teško pitanje iz hemije, koji element može da ide u reakciji sa hlorovodonikom, ali sve je bilo na zaokruživanje, pa je time bilo lakše – kaže Sara Ćurić.

Generalno je, kažu maturanti iz Osnovne škole “Sonja Marinković”, bilo dosta lako, veoma slično probnim testovima, a nekima čak i lakše od probnih. Njima je matematika bila najlakša, a srpski najteži.

Osmaci iz škole “Žarko Zrenjanin” rekli su za da su im najteže pala pitanja iz istorije, a konkretno godina krunisanja Cara Dušana i 20. pitanje – godina prvog istorijskog izvora o Kneževini.

– Skoro niko nije znao da uradi ova pitanja iz istorije i ovo jedno iz hemije, ali nadam se da smo ipak uradili tačno – rekla nam je Maša Savić.

blic.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments