Foto: kurir.rs
Srbi na barikadama na severu KiM protestuju 13 dana i poručuju da će ih ukloniti kada Priština oslobodi Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića i kada sa severa povuče specijalne snage kosovske policije.

Veliki protest održan je danas u Rudaru, gde se okupio veliki broj građana. Skup je protekao bez incidenata, Srbi su doneli transparente i trobojku dugu 250 metara.

 

Policija u Prištini: Protest završen mirno

Protest u Rudaru kod Zvečana završen je mirno i bez prijavljenih incidenata, potvrdila je policija u Prištinim dodajući da je na protestu bilo oko 1.500 učesnika.

U saopštenju policija demantuje spekulacije o navodnoj opstrukciji autobusa iz Štrpca sa putnicima koji su krenuli protest.

“Izjave i objave nekih medija da je navodno autobuse sa demonstrantima koji su nameravali da odu na planirani protest u Rudaru sprečila policija, neistinite su i ne stoje. Prilikom obavljanja zakonskih obaveza i ovlašćenja u cilju garantovanja zakona i bezbednosti, autobus je zaustavljen po rutinskoj proceduri kontrole i prilikom provere dokumenata pojedini ljudi nisu prihvatili da budu legitimisani od strane nadležnih organa i dobrovoljno nisu nastavili dalje”, navodi policija.

Policija ističe zakonsko pravo na miran protest svakom građaninu, kao i posvećenost policije da poštuje ljudska prava i slobode bez razlike

Advokat Pantović: Čuo sam se sa Dejanom Pantićem, kaže da je dobro i da ima terapiju

Ljubomir Pantović, advokat uhapšenog Dejana Pantića, kaže da su on i njegov kolega Nebojša Vlajić jutros podneli dva zahteva – predsednici Osnovnog suda u Prištini, kao i sudiji koji je odredio pritvor.

“Tražili smo da se odobre posete članova porodice, advokata i telefonski razgovori”, navodi Pantović.

“Sudija je rekao da posete zbog situacije još uvek nije moguće da se odobre, ali da će nastojati da se telefonski razgovor odobri. Posle me je nazvao policajac, pa sam pričao sa Dejanom dvadestak minuta. Rekao mi je da se oseća dobro, da se sa njim dobro postupa, da ima terapiju”, prenosi Pantović.

“Naravno, osetila se jedna doza nervoze, jer je u jednom kontejneru, bunkeru, bez mogućnosti da se kreće, uzme svež vazduh. Rekao mi je još neke stvari na šta u toku istage treba da obratimo pažnju. Što je najvažnije ja sam porodici preneo da je fizički dobro, da je dobrog zdravlja i da ne treba da brinu”, ističe advokat.

Dačić: Veličanstveni mirni skup u Rudaru odgovor na pretnje i teror

Veličanstveni skup u Rudaru pokazao je još jednom snagu naroda koji je pogođen nepravdom i koji se bori za slobodu i mir, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

“Ovaj skup je i jasan odgovor na sve pretnje i teror koji dolaze iz Prištine i njihovih pomagača i podstrekača. Srpski narod je pokazao nepokolebljivo jedinstvo sa državnim rukovodstvom Srbije i dao apsolutnu podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u borbi za zaštitu nacionalnih i drzavnih interesa Srbije”, rekao je Dačić za Tanjug.

Poručio je da međunarodna zajednica mora da shvati da je rešenje samo u poštovanju međunarodnih sporazuma, od Rezolucije 1244 do Briselskog i Vašingtonskog sporazuma i da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu.

Petković: Više od 10.000 Srba u Rudaru pokazalo da se zalaže za mir

Više od 10.000 Srba danas je dostojanstvenim i veličanstvenim skupom kod Krsta u Rudaru čitavom svetu pokazalo da se zalaže za mir, objavio je na Fejsbuku direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Srpski narod još jednom je snagom zajedništva i jedinstva odgovorio na teror kom je izložen od strane Prištine i Aljbina Kurtija!”, poručio je Petković.

Kako je ocenio u objavi koju prati više fotografija skupa srpskog naroda u Rudaru na KiM: “Kosmet nije Kurtijeva prćija, to je naša postojbina”.

Završen protest Srba u Rudaru, razvijena srpska zastava duga 250 metara

U Rudaru kod Krsta danas je posle sat vremena završen veliki mirni protest Srba, uz poruku da im niko ne može oduzeti Kosovo i Metohiju, jer je ono srce Srbije.

Srbi su se okupili da bi izrazili protest zbog ponašanja prištinskih vlasti i tražili pravdu za uhapšene sunarodnike.

Okupljeni su razvili srpsku zastavu dugu 250 metara, a nosili su i više transparenata među kojima: “Mi nismo kriminalci, to su Kurtijevi specijalci”, “Rode, nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija!”, “Zašto smo kriminalci ako tražimo slobodu?”, “Kurti nam preti ubistvom, a Evropa ćuti”, “Pravda za Dejana, Miljana i Slađana”.

Foto: kurir.rs

rts.rs/kurir.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
22/12/2022 19:19

Ko sme da ne dodje na protest? 🙂

Staša dvocevka
23/12/2022 08:36
Reply to  SNS Uzivo

pa kad UDBA organizuje