Foto: Printscreen/Youtube
Digitalizovana kopija Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličkog rukopisa, uručena je ministarki kulture i informisanja Maji Gojković
Akademik Aleksandar Kostić, upravnik Audiovizuelnog arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti, uručio je kopiju Miroslavljevog jevanđelja i direktorki Narodnog muzeja Bojani Borić Brešković i upravniku Narodne biblioteke Vladimiru Pištalu, u prisustvu akademika Vladimira Kostića, predsednika SANU.
Kako je navedeno na sajtu Vlade, snimanje Miroslavljevog jevanđelja obavljeno je na osnovu Sporazuma o saradnji između Ministarstva kulture i informisanja, SANU, Narodnog muzeja i Narodne biblioteke Srbije, ustanova koje su uložile sve postojeće ljudske, tehničke i prostorne resurse kako bi ovaj zadatak bio realizovan na najbolji mogući način, uz najsavremenije evropske i svetske prakse.
Po prijemu digitalnog materijala, na kome su konstatovane određene promene, Ministarstvo kulture i informisanja će formirati nezavisnu, stručnu komisiju, koja će na kraju procesa konstatovati stanje u kojem se nalazi najstariji srpski ćirilički rukopis. Na bazi ovog izveštaja biće utvrđeni dalji koraci u cilju vraćanja dokumenta u najbolje moguće stanje i eventualne prevencije od bilo kojih oštećenja, a javnost će o svemu biti blagovremeno obaveštena, dodaje se.
Snimanje ovog vrednog rukopisa iz 12. veka obavljeno je u specijalno opremljenoj prostoriji u Narodnom muzeju kako bi zadovoljila sve klimatske i svetlosne uslove, a čitavim postupkom su upravljali stručnjaci iz Audiovizuelnog arhiva SANU.
Foto: wikipedia.org
– Digitalizacija kulturnog nasleđa predstavlja važan segment u preventivnoj zaštiti kulturnog nasleđa, kojom se obezbeđuje veća vidljivost, kvalitetnija prezentacija i promocija nacionalnog kulturnog blaga – ističe se.
U narednom periodu kao sledeći korak, koji je predviđen Sporazumom, radiće se na postavljanju digitalizovane kopije na sajtove ustanova koje su učestvovale u procesu digitalizacije, kao i na Pretraživač kulturnog nasleđa Republike Srbije, kako bi bilo dostupnu javnosti, a snimci na internet prezentaciji biće softverski zaštićeni.
Godine 2008. potpisan je sporazum između Narodne biblioteke Srbije i Kongresne biblioteke u Vašingtonu da se u digitalnom trezoru svetske kulturne baštine nađe upravo Mirosavljevo jevanđelje, kao prvo delo iz Srbije koje će činiti deo Svetske digitalne biblioteke.
Od juna 2005. godine on je uvršten u Unesko listu “Pamćenje sveta” na kojoj je samo 120 dokumenata od izuzetnog značaja.
ekapija.rs/nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments