Foto: Fejsbuk Gimnazija "Jovan Jovanović Zmaj"
Prijemni ispiti za učenike koji planiraju da upišu specijalizovana odeljenja u gimnazijama i umetničkim školama su već završeni.

Kako piše “Blic”, izvesno je da se u klupama tih škola neće naći svi jer ima mesta za 5.000 dece a prijavilo se više od 7.000 svršenih osnovaca. Kao i do sada, prilikom bodovanja računa se uspeh iz osnovne škole i dobri rezultati na završnom ispitu.

Najveće interesovanje budućih srednjoškolaca vlada za bilingvalna odeljenja na engleskom i francuskom jeziku u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, Sportsku gimnaziju u Beogradu i takozvana IT odeljenja, kaže Marija Krneta iz Ministarstva prosvete – Sektora za srednje obrazovanje i vaspitanje.

Prema njenim rečima, najveći broj učenika koji su ostvarili mogućnost da konkurišu jeste u Desetoj beogradskoj gimnaziji za bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku i tu mogu da konkurišu tri učenika na jedno mesto. Veliko interesovanje vlada i za bilingvalno odeljenje na engleskom jeziku u Novom Sadu u gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” i u Nišu u gimnaziji “Bora Stanković”.

Marija Krneta naglašava da su radovi za specijalizovana odeljenja pregledani i da je 7.409 učenika položilo prijemni ispit. Oni mogu da konkurišu na 5.401 mesto, odnosno 25 posto više učenika je položilo prijemni nego što ima mesta.

Liste želja, prijemni, upis

– Učenici će na kraju konkurisati, svoju želju mogu prvu da stave, a ostale želje mogu da budu i ostale gimnazije i srednje škole. Važno je da teže onoj oblasti gde imaju izražne sklonosti – poručuje Krneta, a prenosi “Blic”.

Lista želja će moći da se podnese i na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Konačan raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima je 13. jula, a 14. i 15. je upis u srednju školu.

– Svi postupci mogu da se obave preko portala mojasrednjaskola.gov.rs, od uvida u rezultate završnog ispita, podnošenja žalbi, prigovora do toga da se elektronski upišu u srednju školu – kaže Marija Krneta iz Ministarstva prosvete i dodaje da će završni ispiti biti održani od 27. do 29. juna, konačni rezultati završnog ispita su 5. jula, a pre toga učenici imaju mogućnost da dva puta ulože prigovor i to sve mogu da urade preko pomenutog portala.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments