Foto: Printscreen
Na zvaničnom evrovizijskom Tviter nalogu RTS-a objavljene su fotografije Ane Đurić Konstrakte, naše ovogodišnje predstavnice na “Evroviziji” u Torinu, kao čestitka za vaskršnje praznike. Ovim povodom na društvenim mrežama nastala je opšta pometnja zbog fotki.

Naime, ljudi su kao problem videli stočiće na koje su položena vaskršnja jaja i Konstraktin lavor.


Kako se navodi, nameštaj navodno liči na latinično slovo “Z”, koje je postalo zabranjeno u mnogim zemljama Evrope zato što su ruska vojna vozila u Ukrajini označena tim znakom, zbog čega je ova fotografija naišla na mnoštvo komentara.

Mnogi korisnici društvenih mreža su to shvatili kao provokaciju, iako se sama Konstrakta nije bavila politikom niti davala bilo kakve izjave na tu temu.

– Ko je stavio stočiće sa slovom Z u jeku ruske agresije na Ukrajinu? Njeni ili vaši privatni politički stavovi su jedno, ali ovde predstavlja celu Srbiju. Sklanjajte ove slike sa zvaničnog naloga, pa makar bila i slucajnost – glasio je jedan od komentara.

– Brišite ovo, shvatiće se kao slovo Z i suspenzija ko kuća – pisao je drugi.

A sada se RTS, ovim povodom oglasio saopštenjem, koje prenosimo u celosti:

– Radio Televizija Srbije oštro osuđuje neprimerene insinuacije nekih pojedinaca na društvenim mrežama da sto na fotografiji naše predstavnice na Pesmi Evrovizije, zbog toga što podseća na slovo „Z“, ujedno „predstavlja podršku ruskoj vojsci u ratu u Ukrajini“. Odlučno demantujemo bilo kakvu sličnu nameru i smatramo zlonamernim dovođenje u vezu naše predstavnice sa aktuelnom političkom situacijom u svetu. Stolovi na fotografiji se više od tri godine koriste za potrebe naših emisija, a u ovom slučaju su iskorišćeni za samo jedno fotografisanje. Učitavanje nekog novog smisla tom scenografskom elementu apsolutno je besmisleno, a u nekim slučajevima i zlonamerno. Originalan nastup i pojava predstavnice Srbije intrigiraju ne samo našu, već i svetsku javnost, ali uvek i jedino kao umetnički performans za koji je sigurno da je okrenut ljubavi prema čoveku i životu – naveli su u saopštenju RST-a.

blic.rs/kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments