Foto: The Ladders

Evropa je zabeležila pad od 14 posto u broju rođene dece u januaru 2021. u poređenju s novorođenima u istom mesecu prethodnih godina, a taj je pad verovatno podstaknut strahom od zdravstvene krize izazvane koronavirusom, smatraju stručnjaci.

Naučnici iz Švajcarske objavili su da su zemlje s najstrožim karantinima početkom 2020. i prenatrpanim jedinicama intenzivne nege doživele najveći pad novorođene dece devet do deset meseci kasnije.

Naučni tim smatra da je strah podstaknut koronom, kako se navodi u studiji objavljenoj u časopisu Human Reproduction, može dovesti do “dugoročnih posledica na demografiju, posebno u zapadnoj Evropi gde stanovništvo stari”.

Foto: Shutterstock/Mamas Uncut

Što je karantin bio duži, to je manje trudnoća bilo u tom razdoblju, čak i u zemljama koje nisu bile ozbiljno pogođene pandemijom.

Engleska i Vels u januaru 2021. zabeležili su pad živorođene dece od 13 posto u poređenju sa januarom 2018. i 2019. godine, dok je broj rođenih beba u Škotskoj smanjen za 14 posto.

Litvanija i Rumunija zabeležile su najveći pad novorođene dece, 28 odnosno 23 posto. Švedska, koja nije bila u karantinu, ali je imala velik broj smrtnih slučajeva, nije doživela pad živorođenih, otkrili su istraživači.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments