Foto: Ustupljena fotografija

Do kraja maja Novi Sad će krasiti 100.000 sadnica letnjeg cveća. Priprema za njegovu sadnju je u toku. Radnici “Gradskog zelenila” iz cvetnih gredica vade precvetalo zimsko i dvogodišnje cveće, a umesto njega biće zasađene kadifice, cinije, gazanije, begonije, irezine, muškatle i druge dekorativne vrste sezonskog cveća iz plastenika preduzeća.
Uređuju se cvetne gredice u Ulici Modene, Dunavskom parku, na Keju, Petrovaradinskoj tvrđavi, Staničnom trgu, Štrandu, kandelabri koji ulepšavaju gradske trgove i ulice.

Foto: Ustupljena fotografija

– U toku je priprema cvetnih gredica za sadnju letnjeg aspekta cveća na teritorija Grada. Nakon vađenja starog, precvetalog cveća izvršićemo zamenu zemlje i postavljanje novog komposta, da bi mogli da posadimo novo, letnje cveće. U isto vreme u plasteniku Gradskog zelenila počeli smo sa prihranom cveća aminokiselinama, kako bismo smanjili temperaturni šok prelaska iz toplog plastenika na teren i smanjili period oporavka svake biljke. Ovim potezom biljkama obezbeđujemo neophodan azot za otpornost u gradskim uslovima i dug period cvetanja. Letnjim cvećem zablistaće cvetni valjci i kupe, cvetne gredice, parkovi i kandelabri, okretnice, trgovi i saobraćajnice. Ove godine će biti posađeno 100.000 komada cvetnih jedinica – kaže Danijela Andrić pomoćnik direktora za projektovanje, podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila.

Foto: Utsupljena fotografija

Takođe, nakon stabilizacije vremenskih prilika, Gradsko zelenilo će početi s folijarnom prihranom drveća u gradskim parkovima i drvoredima, ali i sa lečenjem drveća i primenom dendrohirurije.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments