Foto : Twitter/printscreen
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio je danas Herson, nekoliko dana nakon povlačenja ruskih trupa iz tog grada na jugu Ukrajine posle višemesečne okupacije, rekao je Rojtersov svedok, prenosi Jerusalim post.

„Idemo napred“, rekao je Zelenski vojnicima, dodajući: „Spremni smo za mir, mir za celu našu zemlju“.

On je zahvalio NATO-u i drugim saveznicima na podršci u ratu protiv Rusije.

Na glavnom trgu su se okupili i roditelji sa decom, neki koji su gurali kolica za bebe.

Neki su mahali ukrajinskim zastavama, a drugima je zastava bila prebačena preko ramena.

„Zaista sam srećan, vidi se po reakciji ljudi, njihova reakcija nije nameštena“, rekao je on u komentaru kome je svedočio dopisnik Rojtersa iz Hersona.

Upitan gde bi ukrajinske snage mogle sledeće da napreduju, on je rekao: „Ne Moskva… Nas ne zanimaju teritorije druge zemlje“.

Nekoliko minuta pre nego što je stigao, ljudi u centru Hersona mogli su da čuju granatiranje u blizini. Nakon što je Zelenski završio svoj govor, gradom je odjeknulo još nekoliko eksplozija artiljerijske vatre.

Ukrajinske trupe stigle su u centar Hersona u petak nakon što je Rusija napustila jedinu regionalnu prestonicu koju je zauzela otkako je Moskva započela svoju invaziju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbio je da danas komentariše posetu Zelenskog Hersonu, rekavši samo „vi znate da je to teritorija Rusije“.

danas.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments