Foto: ATA Images / Milan Maričić

Od bolesti štitne žlezde češće oboljevaju žene, ali ni muškarci nisu pošteđeni stanja kao što je, recimo,Hašimoto sindrom. Zato se dešava da trpe simptome, a da im ne bude postavljena prava dijagnoza.

Jedan od njih je i Željko Samardžić koji dugo nije bio svestan da ima Hašimoto sindrom.

-To je jedna autoimuna bolest štitne žlezde koja stvara povremene probleme. Čim sam krenuo sa redovnim terapijama, sve je bilo u redu. Svako jutro popijem po jednu tableticu i to je to – rekao je pevač za Objektiv.

Pevač je naglasio da je svestan toga da žene uglavnom obolevaju od te bolesti, ali i njega je zadesilo i kao kaže nosi se sa tim kako zna i ume.

-Kasnije sam saznao da dosta mojih prijatelja ima Hašimoto sindrom, a ja sam ga imao dugo a da to nisam ni znao- otkrio je pevač.

Ovo stanje nastaje kad imuni sistem napadne tiroidu, malu žlezdu u vratu, smeštenu ispod Adamove jabučice. Ona proizvodi hormone značajne za mnoge funkcije u telu. Osoba obolela od Hašimoto sindroma obično dobija na težini, pati od teškog umora, dolazi do promena na kosi i koži jer postaju izrazito suve. Pacijent ima problema sa koncentracijom, a najizrazitiji simptom je depresija.

Hašimoto se lako leči, ali ako pacijent ne uzima terapiju, moguća su razna srčana oboljenja pa čak i zastoj srca.

stil.kurir.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments