Znate li koja ZGRADA u Novom Sadu nosi NAZIV „Dom kralja Aleksandra I Ujedinitelja“? (FOTO/VIDEO)

Foto: Gradske info

Objekat od velike važnosti za novosadsku istoriju i arhitekturu svakako je Sokolski dom, zvaničnog naziva „Dom kralja Aleksandra I Ujedinitelja“, koji predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Zgrada Sokolskog doma podignuta je u periodu između 1934. i 1936. godine, po projektu arhitekte Đorđa Tabakovića, na molbu i za potrebe novosadskog Sokolskog društva, a pored Sokolskog društva i članova izgradnju su pomogli mnogi darodavci, ugledni građani kao i grad Novi Sad i Banska uprava.

Osnova građevine je u obliku veoma razvučenog pravougaonika, koji je flankiran sa dva poprečno postavljena krila.

Glavna fasada okrenuta je prema ulici Ignjata Pavlasa.

Rešenje gabarita odredilo je i volumen objekta čija se završna kontura modernistički projektuje u krovnoj horizontali i strogim pravim uglovima, tri visinski naglašena kubusa objekta.

Foto: Gradske info

Upečatljiv vizuelni motiv predstavlja rešenje ulične fasade gde je centralno postavljen glavni ulaz, visoko podignut sa širokim pristupnim stepeništem. Armirani beton, velike zastakljene površine, veštački kamen u kombinaciji sa toplim tonom opeka na fasadnim površinama i modernistički oblikovanim gvozdenim funkcionalnim elementima, kvalitetno doprinose estetici modernizma.

Koncepcija rasporeda u enterijeru bila je sva u funkciji sokolskih aktivnosti: gimnastička sala, garderoba sa kupatilima, velika dvorana za priredbe i skupove, prostorije za sastanke, čak i prostor za muzej sokola. U suterenu se nalazio restoran. Snažan utisak ostavlja širina ulaznog hola sa dobro osmišljenim stepeništima i galerijama.

Sokolsko društvo u Novom Sadu je osnovano 1905 godine, i u svojoj stogodišnjoj istoriji, uspelo je da očuva izvorne principe i vrednosti Sokolskog (Tiršovog) gimnastičkog sistema nastalog u drugoj polovini 19. veka.

Gimnastika kao sportska grana, imala je vodeće mesto u programu društva, koje se brzo razvijalo kako u masovnosti, tako i u kvalitetu.

Januara 1951. godine, Sokolski dom se predaje na korišćenje Prvom gimnastičkom društvu.

Iste godine, Gimnastički savez Jugoslavije, menja ime u „Partizan“, pa u skladu sa tim 1952. godine i društvo menja ime i postaje Društvo za telesno vaspitanje Partizan I, ali i dalje neguje gimnastičke programe za decu i odrasle, kao i sportsku gimnastiku.

Istovremeno kada i objekat, izgrađen je sportski teren, na dugačkom, pravougaonom međuprostoru.

Tereni koji se nalaze iza zgrade Sokolskog doma su Novosađanima poznatiji pod nazivom – Partizanovo igralište.

U jednom delu Sokolskog Doma danas se nalazi Pozorište mladih.

Posle Drugog svetskog rata pozorište je radilo kao Vojvođansko pozorište lutaka, zatim kao Gradsko pozorište lutaka, Pozorište lutaka, a od 1968. kao Pozorište mladih. Godine 1991. osnovana je Dramska scena, a danas postoje dve scene: Dramska i Scena za decu.

Takođe, u okviru zgrade Sokolskog društva smešten je i Dom kulture, u kojem se održavaju svirke.

gradskeinfo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti