Foto: Kurir

Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska strateški je važan projekat za energetsku bezbednost i jedan od trenutno najvažnijih projekata u našoj zemlji. Srbija je izgradila gasovod Balkanski tok i dobila još jedan pravac snabdevanja gasom, ali i dalje ima samo jednog dobavljača.

O ovoj temi je za jutarnji program “Redakcija” Kurir televizije govorila potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike – Zorana Mihajlović.

– Srbija je uradila sjajnu stvar. Sada imamo samo jedan pravac dotoka gasa, da je taj pravac tamo kroz Ukrajinu koji imamo sve ove godine, dakle, Ukrajina – Rusija – Mađarska – Srbija, Srbija bi danas bila u ozbiljnom problemu da nije završila još jedan tok i mi sada gas dobijamo preko Bugarske i svakog trenutka smo prilično bezbedni u odnosu na neke druge države – rekla je Zorana Mihajlović u jutarnjem programu Kurir televizije i dodala:

Foto: Kurir

– Ono čime se sada bavimo je to da što pre završimo interkonekciju Niš – Dimitrovgrad. U isto vreme ministarstvo pregovara o zakupu kapaciteta sa Azerbejdžanom da bi sledeće godine kada se ta interkonekcija završi Srbija mogla da kaže da imamo i ruski gas. Niko neće zaustaviti ruski gas bez obzira na to koliko priča bilo i šta se sve dešavalo, ali imamo mogućnost da koristimo gas iz Aleksandropolisa, ako se sećate tu je predsednik bio na otvaranju na početku radova. Između ostalog imamo mogućnost korišćenja i tog gasa. To mnogo znači za energetsku bezbednost države, kada znate da ne zavisite od jednog dobavljača, nije uopšte važno ko je dobavljač – rekla je ministarka Zorana Mihajlović.

kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments