Foto: mamaonica.com

U osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Požarevcu uvedena je potpuna zabrana korišćenja mobilnih telefona. Ovu promenu podržali su i nastavnici i roditelji.

Ono o čemu učitelji i nastavnici svih škola u Srbiji godinama maštaju i šapuću između sebe, u osnovnoj školi “Dositej Obradović” u Požarevcu postalo je stvarnost. Učenici odlažu svoje telefone u zaključane ormare pre prvog časa i uzimaju ih kada pođu kući. Ovo oslobođenje od tehnologije učenici su podjednako podržali.

– Za vreme odmora mnogo se više družimo kao generacija i generalno igramo odbojku ili neke igre na papirima, međusobno komuniciramo. Inače bi za vreme odmora svako bio na svom telefonu, gledali društvene mreže ili igrali igrice – rekla je Ana Kostić, predsednica učeničkog parlamenta.

Foto: CNBC.com

Prvi benefiti za nastavu vidljivi su posle samo tri dana.

– Primećujemo da dete nema taj osećaj da je telefon blizu, na dohvat ruke i samim tim je koncentrisanije i fokusiranije na ono ispred njega na času. Jedna od stvari koja je tu kolateralna jeste malo veća buka u školi, ali s druge strane, to je dobro, jer znamo da sve odvija kako treba. Dok su deca na telefonu, ne znamo ni kako se osećaju, ni kako razmišljaju – navodi Aleksandar Radovanović, nastavnik engleskog jezika.

Ograničenje je pokrenuto na osnovu jednoglasne odluke saveta roditelja.

Smatram da je odlaganje telefona korisno u cilju prevencije digitalnog nasilja, sprečavanje izlaganju nepoželjnim sadržajima, kao što su aktuelne strahote rata i slično. To je jedan vid sigurne zaštite učenika u školi – ističe Maja Popović, roditelj.

Zavisnost naših života od tehnologije došla je do nivoa da ugrožava bezbednost dece koju nam škole garantuju. Samo je bilo pitanje ko će biti najhrabriji i prvi istupiti u zaštiti novih generacija.

– Kada bi ti telefoni u sebi imali samo mogućnost za slanje poruke i poziva. To nije problem. Ali je problem kada dolazi do neželjenog snimanja, fotografisanja učenika, raznih situacija i zloupotreba na društvenim mrežama”, poručuje Ivana Joksimović – direktorka OŠ “Dositej Obradović” Požarevac.

Učitelji i nastavnici već pripremaju razne društvene igre i poligone kako bi dodatno zaokupili dečiju pažnju tokom odmora.

blic.rs/nsuzivo.rs
6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Borislav Stojić
11/03/2022 19:23

DA

Danijela
12/03/2022 19:02

Da,da,da
Novi Sad ne sme da kasni sa ovakvim odlukama. SVE,Osnovne i Srednje Škole,ormarić-ključić.
Bravo!

Ivana
12/03/2022 22:23

Uvesti u sve skole na teritoriji Novog Sada

Emily
13/03/2022 09:09

Puna podrška, gube totalno koncentraciju i u školi i kući kada rade. Svaki čas gledaju telefon. Tako bi i roditelji trebalo da im sklone telefone dok ne završe sve obaveze oko učenja !

Sonja
14/03/2022 16:11

Apsolutno! Deca razmenjuju sadržaje svakakvog nasilja. Lično su mom detetu poslali snimak samoubistva uživo i snimak ubijanja deteta od 8-9 godina od strane nekih vojnih ekstremista… Obaveštena je škola o tome.
Deca gledaju i razne sadržaje sa dark weba i to treba imati u vidu.

Katarina
15/03/2022 07:38

Da