Foto: The New York Times

Već dve nedelje prošlo je od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini. Prema informacijama koje stižu sa fronta prekid vatre se završio u 21 sat po lokalnom vremenu i za to vreme je evakuisano više od 40.000 civila iz ratnih zona.

Ukrajinske vlasti ističu da nisu uspeli da izvuku sve koje su planirali zbog ruskog kršenja primirja. Dan je obeležilo bombardovanje dečije bolnice i porodilišta u Mariupolju kada je povređeno 17 osoba.

U toku jučerašnjeg dana napadnute su čak 3 bolnice. Kako se zvanično saznaje, za danas je najavljen trilateralni sastanak Rusije, Ukrajine i Turske u Antaliji. Ukrajinske vlasti javljaju da elektrana u Zaporožju ne emituje podatke za praćenje bezbednosti.

Kako prenosi Svetska zdravstvena organizacija na svom Tviter nalogu juče u toku dana je isporučeno više od 5 tona medicinskog materijala u Kijev, kako bi se podržala hirurška nega za 150 pacijenata sa traumama kao i drugih druge zalihe opreme kojom će se podržati lečenje 45 hiljada ljudi.

Prema izveštavanju medija dogodio se vazdušni napad na porodilište u lučkom gradu Mariupolju u kojem su ranjene žene koje su čekale porođaj, a u ruševinama su zatrpana deca.

Juče u toku dana pale su i bombe na dve bolnice u gradu Žitomiru, oko 150 kilometara zapadno od Kijeva. Serhij Suhomlin, gradonačelnik Žitomira, ostavio je na svom Fejsbuk profilu da je u tom gradu pogođena i jedna dečija bolnica, te dodaje da nije bilo bilo povređenih.

Prema potvrđenim informacijama koje dolaze od SZO, ukupno je do sada izvršeno 18 napada na medicinske ustanove u Ukrajini.

Foto: Foto: EPA-EFE/Wojtek Jargilo

UBIJENO JE NAJMANJE 37 DECE

Više od milion dece pobeglo je iz Ukrajine u susedne zemlje za manje od dve nedelje, istakla je Ketrin Rasel, šef Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF).

– Najmanje 37 dece je ubijeno, a 50 povređeno – rekla Rasel u saopštenju za Rojters.

Ukrajinski gradovi Harkov, Oktirku i Černihiv ostaju zaštićeni dok se nastavlja odbrana južnog grada Mariupolja saopštila je vojska Ukrajine.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ns majka
11/03/2022 08:20

Uzas