Foto Tanjug/AP

Od 4.30 sati ujutro po lokalnom vremenu Kijevom odjekuju eksplozije. Savetnik ukrajinske vlade kaže da je srušen ruski avion i da je sprečeno više raketnih napada. U gorućim zgradama ima povređenih. Ukrajinski predsednik je potvrdio izveštaje o ruskim raketnim napadima u Kijevu.

Od juče traju žestoke borbe. Ruske snage napadaju iz više smerova, a podržavaju ih separatisti i Belorusija. Na ukrajinske gradove padaju projektili, čuju se sirene, velik broj ljudi napušta gradove.

Kličko: Tri osobe povređene u Kijevu

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je da su tri osobe povređene, od kojih jedna teško, kada su delovi projektila pali u naselje na jugoistoku glavnog grada.

Ukrajinska vojska je na Fejsbuku navela da je “raketna vatra” bila usmerena na Kijev, navodeći da je protivvazdušna odbrana uništila dva projektila.

Vojska je objavila kratak amaterski video koji prikazuje stambenu zgradu u plamenu.

Ruska vojska na 30-ak kilometara od Kijeva

Ruske snage koje su ušle u Ukrajinu preko Belorusije nalaze se na 30-ak kilometara od Kijeva, tvrde američki zvaničnici.

Američki sekretar obrane Lojd Ostin rekao je zastupnicima u telefonskom pozivu da su ruske mehanizovane snage koje su ušle iz Belorusije na oko 30-ak km od Kijeva, prenosi AP.

Očekuje se žestoki tenkovski udar na Kijev

Ukrajina očekuje ruski tenkovski napad na svoj glavni grad Kijev kasnije tokom dana, što bi mogao da postane najteži dan u ratu, rekao je savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova.

On je rekao da su branioci Kijeva spremni, kao i da imaju dosta protivtenkovskih projektila koje su isporučili strani saveznici.

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane takođe se složio sa ocenom da bi ruske snage danas mogle da uđu u područja nedaleko od Kijeva.

Oboren Ukrajinski avion

Ukrajinski borbeni avion Suhoj Su-27 oboren je u petak rano ujutro iznad glavnog grada Kijeva, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Jevgenij Jenjin.

Sirene se čuju u Kijevu i Lavovu

Kako prenosi CNN u glavnom gradu Ukrajine Kijevu i gradu Lavovu na zapadu čule su se sirene koje su se oglasile na nekoliko minuta u petak ujutro oko 7 sati po lokalnom vremenu (12 sati po istočnom vremenu).

Sirene su se čule širom dva grada. Timovi CNN-a nisu videli nadolazeću vatru. U petak rano ujutro, pre nego što je svanula zora, novinari CNN-a u Kijevu čuli su glasne eksplozije u prestonici.

Kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments