Foto: Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky
Vlada Moldavije će zadržati neutralan stav i neće se pridružiti sankcijama Zapada protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini, rekla je predsednica Maja Sandu.

-Postoje određene stvari koje moramo da obezbedimo našim građanima. Ako ostavimo zemlju bez goriva i destabilizujemo situaciju ovde, to nikome neće pomoći – rekla je ona i dodala da “ni Moldavija, ni Ukrajina, ni naši Zapadni partneri” neće imati koristi od ovakve situacije.

Prema njenim rečima, na ekonomsku situaciju u Moldaviji uticao je sukob u susednoj zemlji.

-Nemamo pristup tržištima Ukrajine, Rusije i Belorusije. Izvoz i uvoz u te zemlje su praktično blokirani kao rezultat sukoba – rekla je ona, komentarišući mogućnost ograničenja izvoza i uvoza.

Sandu je takođe pomenula snažnu zavisnost Moldavije od isporuke goriva iz Rusije.

-Možemo li danas da priuštimo da našu zemlju ostavimo bez prirodnog gasa ili struje? Ne, ne možemo, zbog naših građana i zbog 100.000 ukrajinskih izbeglica, uključujući 50.000 dece – rekla je moldavska predsednica.

Ruski predsednik Vladimir Putin je 24. februara u ranom jutarnjem televizijskom obraćanju rekao da je pokrenuo specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kao odgovor na zahtev za pomoć lidera republika Donbasa. On je istakao da Moskva nije imala nameru da okupira ukrajinske teritorije, a jedina svrha operacije je, naglasio je lider, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Zapadne zemlje su odgovorile uvođenjem sankcija Rusiji. Prema rečima ruskog predsednika, sankcije su zadale ozbiljan udarac globalnoj ekonomiji u celini i dovele do kraja političke i ekonomske dominacije Zapada.

b92.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments