FOTO: MIKHAIL KLIMENTYEV, SPUTNIK, KREMLIN POOL PHOTO / TANJUG/AP
Sudeći po rečima pres-sekretara predsednika Rusije, Vladimira Putina, do okončanja sukoba bi moglo da dođe ako ukrajinske vlasti prihvate da budu neutralne kada se radi o raspodeli NATO snaga na njenu teritoriju.

– Moskva je spremna da pregovara sa rukovodstvom Ukrajine o neutralnom statusu ove zemlje i odbijanju da postavi oružje na njenu teritoriju – rekao je novinarima pres-sekretar Vladimira Putina Dmitrij Peskov prenosi agencija Interfaks.

U daljem toku obraćanja medijima, Peskov je objasnio šta prema njegovim rečima, zvanična Moskva očekuje od Kijeva.

– Predsednik je formulisao svoju viziju šta bismo očekivali od Ukrajine da bi se rešili konceptualni „crvenolinijski“ problemi. Ovo je neutralan status, ovo je odbijanje raspoređivanja oružja. Ovde se postavlja pitanje da li je rukovodstvo Ukrajine spremno za ovo? – rekao je on.

Na pitanje da li je Rusija sada spremna da razgovara sa rukovodstvom Ukrajine na ovu temu, Peskov je ponovo loptu prebacio na teren Ukrajine: „Ako je rukovodstvo Ukrajine spremno da razgovara o tome“, prenosi Interfkas.

Tokom daljeg obraćanja, on je još jednom izrekao stav zvanične Moskve, a to je da Rusija ne namerava da okupira ukrajinsku teritoriju.

– Ruska vojna operacija ima za cilj demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine – saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov uz napomenu da će vremenski okvir operacije definisati ruski predsednik Vladimir Putin, prenosi TAS.

– Niko ne govori o okupaciji ukrajinske teritorije, ova reč je neprimenjiva ovde – rekao je zvaničnik Kremlja.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments