Foto: AFP / AFP / Profimedia
SPECIJALNA operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 25. dan.
Ministarstvo odbrane Rusije – o tome šta se dogodilo preko noći

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je jutarnji rezime u kojem se govori o najnovijim događajima u Ukrajini. Dakle, evo šta se dogodilo preko noći, prema Moskvi:

Ruska operativno-taktička i vojna avijacija pogodila je 62 vojna cilja Ukrajine, uključujući dva skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i jednu instalaciju višecevnog raketnog sistema;

Sistemi PVO oborili su jedan ukrajinski helikopter Mi-8 i šest dronova, uključujući jedan Bairaktar ​​TB-2;

Pored toga, PVO sistem je oborio ukrajinsku raketu Točka-U u regionu Izjuma;

Foto: TANJUG AP/RUSSIAN DEFENSE MINISTRY PRESS SERVICE

Rakete „Kalibar“, lansirane iz Crnog mora, pogodile su radnje remontnog kombinata Nežinski, gde se remontovala ukrajinska oprema;

Ukupno, od početka specijalne operacije u Ukrajini, uništeno je 207 dronova, 1.467 tenkova i drugih oklopnih vozila, 148 višecevnih raketnih bacača, 573 oruđa poljske artiljerije i minobacača i više od 1.262 vozila.

Više od 100 vojnika poginulo je u udaru na centar za obuku snaga za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine u Žitomirskoj oblasti, gde su, prema Moskvi, bili bazirani „strani plaćenici“.

Ukrajinski generalštab: neprijatelj sprema napad na Kijev

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je u drugom izveštaju o stanju stvari u ponoć sa subote na nedelju ponovo izvestio da nema značajnijih promena na frontovima, te da Rusi spremaju napad na Kijev.

-Na Volinskom i Poleskom pravcu, neprijatelj nije izvodio aktivna dejstva, gradio je sisteme vatrenog oštećenja, inžinjerijske podrške i logistike kako bi pripremio napad na grad Kijev – navodi se u izveštaju.

Poginulo više od 100 stranih plaćenika

Visokopreciznim raketama izveden je napad na Centar za obuku snaga za specijalne operacije u Ukrajini gde su se nalazili strani plaćenici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako je naveo portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov, u napadu na Centar koji se nalazi kod grada Ovruč, Žitomirska oblast Ukrajine, ubijeno je više od 100 vojnika Snaga za specijalne operacije i stranih plaćenika.

Amerika poručila Turskoj:  Predajte Ukrajini S-400 koji ste kupili od Rusije

SAD predlažu Turskoj da preda Ukrajini protivvazdušni raketni sistem S-400 koji je kupila od Rusije, javlja Rojters, pozivajući se na neimenovane izvore u Beloj kući.

Uništen Azov stil?

Posle ranijih izveštaja o eksplozijama u fabrici gvožđa i čelika u Marijupolju, poznatoj kao fabrika Azov stil, ukrajinski zvaničnici sada kažu da je “uništena” ruskim granatiranjem.

Generalni direktor Azova objavio je na društvenim mrežama da je fabrika pogođena, ali nije precizirao obim štete. On je rekao da su radnici fabrike preduzeli bezbednosne mere od početka rata kako bi smanjili rizik za stanovnike.

Vadim Denisenko, savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine rekao je danas: “Jedna od najvećih metalurških fabrika u Evropi je uništena”.

Sudbina železare već nekoliko dana nije jasna.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ruska opsada lučkog grada Mariupolja teror koji će se pamtiti vekovima, prenosi Rojters.

On je u noćas objavljenom videu rekao da će opsada Mariupolja ući u istoriju odgovornosti za ratne zločine.

– Marijupolj će ostati zapamćen u istoriji kao primer ratnog zločina, i svet će ga se sećati vekovima – rekao je on.

Foto: Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da njihove snage stežu obruč oko Mariupolja i da se ulične borbe vode u centru grada.

Kineski ministar spoljnih poslova o situaciji u Ukrajini

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji poručio je da će vreme pokazati da je Kina na pravoj strani istorije u vezi sa ukrajinskom krizom.

U Ukrajini blokiran rad 1.500 ruskih medija

Oko 1.500 medija povezanih sa Rusijom blokirano je u Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju, javlja BBC pozivajući se na izveštaj novinske agencije Interfaks-Ukrajina.

– Uspeli smo da blokiramo ukupno 1.500 medija agresora. Blokirani kanali su imali procenjenu publiku od 15 miliona ljudi – navodi Interfaks Ukrajina pozivajući se na saopštenje ukrajinske Nacionalne policije.

Osim toga je, kako je saopšteno, uklonjeno je 3.178 publikacija koje, kako se tvrdi, opravdavaju ratne zločine i smrt ukrajinskih civila.

Ukrajinska vojska: Ruska vojska pokušava da se pregrupiše

Ukrajinska vojska navodi da su ruske snage, navodno, umesto da započinju nove ofanzive, uglavnom bile fokusirane na popunjavanje gubitaka i popravku oštećene opreme tokom cele subote.

Ona je takođe optužila tusiju da “namerno stvara uslove za humanitarnu krizu” u oblastima koje su ruske snage okupirale, sprečavajući da kojvoj pomoći sinoć stigne do Hersona, piše BBC.

Zelenski ograničio delovanje 11 partija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski najavio je ograničenja aktivnosti 11 političkih partija u zemlji, uključujući i neke koje su optužene da su u vezi sa ruskom državom.

U video obraćanju koje je objavljeno tokom noći, Zelenski je naveo nekoliko imena, uključujući jednu od najvećih proruskih partija sa predstavnicima u ukrajinskom parlamentu.

Ukrajinsko ministarstvo pravde će odmah sprovesti zabranu, za koju je Zelenski rekao da će trajati sve dok bude na snazi vanredno stanje.

novosti.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments