Foto: Tanjug/AP

Rafael Grosi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju, izdao je dramatično upozorenje zbog najveće evropske elektrane Zaporožje koja se nalazi u jugoistočnoj Ukrajini i koju su okupirale ruske snage, navodeći da je nuklearka “potpuno van kontrole”, prenosi Skaj Njuz.

Situacija tamo postaje svakim danom sve opasnija, rekao je, pozivajući Rusiju i Ukrajinu da dopuste stručnjacima da posete kompleks kako bi sprečili nuklearnu nesreću.

– Svako načelo nuklearne sigurnosti je prekršeno. Rizik je izuzetno ozbiljan i opasan – dodao je.

 

Ukazao je na granatiranje u blizini elektrane na početku rata te nastavio s optužbama Rusije i Ukrajine za napade na NE Zaporožju.

Nuklearka je trenutno pod kontrolom Rusije, ali je zadržala svoje ukrajinsko osoblje, što je dovelo do nesuglasica, a navodno i do određenog nasilja.

– IAEA ima određen kontakt s osobljem, ali neujednačen i problematičan – rekao je Grosi.

Takođe je rekao da je lanac snabdevanja opremom i rezervnim delovima za nuklearku prekinut pa Agencija nije sigurna da NE Zaporižja dobija sve što joj treba.

– Kada ovo spojite, imate katalog stvari koje nikad ne bi trebalo da se dese ni u jednom nuklearnom postrojenju – zaključio je.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments