Švajcarska je odustala od svog istorijski neutralnog statusa kako bi se pridružila sankcijama Zapada protiv Rusije uvedenim zbog agresije na Ukrajinu.

U današnjoj objavi švajcarsko Federalno veće navelo je da usvaja sankcije EU protiv Rusije, koje odmah stupaju na snagu.

Paket sancija cilja razne ruske kompanije i pojedince, a između ostalog uključuje zamrzavanje ličnih sredstava ruskog predsednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

EU uvodi nove sankcije Belorusiji

Federalno veće navodi da će Švajcarska takođe zatvoriti nebo za sve letove iz Rusije, “kao i svako kretanje letelica sa ruskim oznakama” zabraniti ljudima bliskim Putinu ulazak u Švajcarsku i poslati pomoć u Poljsku za ukrajinske izbeglice.

– Švajcarska vas uverava u svoju solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom”; navodi se u objavi, prenosi Biznis insajder.

Švajcarska je zabranila ulazak u zemlju petorici oligarha bliskih ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, izjavila je danas ministarka pravde Karin Keler-Sater na konferenciji za novinare nakon što je neutralna Švajcarska usvojila sankcije EU Rusiji.

Keler-Sater nije navela na koga se odnosi zabrana švajcarske vlade pozivajući se na zaštitu privatnosti, prenosi Rojters.

Koliko je ruskih para u švajcarskim bankama

U bankama zemlje poznate i po satovima, čokoladi i Federeru, u septembru je bilo oko 11 milijardi dolara ruskih građana, prema podacima Banke za međunarodna poravnanja, ali ta brojka ne uključuje dragocenosti, nekretnine kao ni keš koje tu drži Rusi koji žive u inostranstvu, piše Rojters.

Bogati Rusi mogu da računaju na nekih 500 milijardi dolara investiciono dostupnog bogatstva, prema proceni Boston konsalting grupe, od kojeg je verovatno polovina skrivena izvan matične države.

Politička stabilnost i odbijanje Švajcarske da izabere stranu u dosadašnjim međunarodnim konfliktima da privlačila je bogate investitore kao i kriminalce i i korumpirane političare u tamošnje banke, koje drže neverovatnih 2,4 biliona dolara novca poreklom iz inostranstva.

b92.net

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Komša
01/03/2022 22:15

Švajcarska nikad nije ni bila neutralna. Ceo drugi svetski rat je snabdevala nemce oružjem i municijom.