Foto: AFP 2022 / Arman Soldin/ sputnikportal.rs
Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 230. dan. Rusija je upozorila Sjedinjene Države na opasnost od nekontrolisane eskalacije situacije.Ukrajinske snage gađaju Donjeck i Makejevku. Ukrajinski mediji javljaju da se od jutros vazdušna opasnost čuje u više oblasti.

Ukrajinski mediji javili su da je vazdušna opasnost proglašena na celoj teritoriji zemlje. Eksplozije odjekuju u Odeskoj oblasti i Vinici.

Vlasti Novog Zelanda proširile su sankcije uvedene Rusiji zbog specijalne operacije u Ukrajini, uvrstivši na spisak još 51 ruskog biznismena, 24 zvaničnika i dve kompanije nakon prisajedinjenja novih regiona Rusiji.

Predsednik Dume Vjačeslav Volodin uporedio je ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog sa Osamom bin Ladenom. On je rekao da Zapad, pružajući Kijevu podršku, sponzoriše terorizam.

Teritorije koje trenutno pod svojom kontrolom drže ukrajinske snage u Zaporoškoj oblasti mogu biti oslobođene mnogo brže nego što mnogi očekuju, dodao je Rogov.

„Ofanziva ukrajinske vojske, prema raspoloživim informacijama, mogla bi da se dogodi 14. oktobra. To je datum koji kijevski režim smatra Danom branilaca zemlje i stvaranja Ukrajinske ustaničke vojske (UPA, ekstremistička organizacija zabranjena u Rusiji). Vreme ističe za borce Zelenskog koji žele da ostvare svoj plan, uključujući zauzimanje Zaporoške nuklearke, pre početka hladnog vremena. Ali, neka se ne teše iluzijama, oslobađanje teritorija koje trenutno drže može se dogoditi mnogo brže nego što mnogi očekuju“, rekao je on.

U Zaporožju odjeknulo 16 eksplozija

Predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je da je u Zaporožju, koji je pod kontrolom Kijeva, odjeknulo 16 eksplozija.

Sirene su se oglasile a čuje se i delovanje PVO. Vidi se da je u nekim delovima grada izbio požar, a ima i prekida u snabdevanju strujom.

„Udari se izvode na vojne objekte i objekte civilne infrastrukture koje koriste ukrajinske snage i strani plaćenici kao vojne baze i skladišta oružja…. Visoko precizne rakete ne predstavljaju pretnju civilnom stanovništvu“, rekao je Rogov.

Vazdušna opasnost je na snazi u više oblasti Ukrajine, objavio je ukrajinski portal “Strana.ua”

Sirene se čuju u Kijevu, Černigovskoj, Vinickoj, Odeskoj, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

sputnikportal.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments