Foto: ntermagazin.rs

Evropska unija mogla bi danas ili sutra da se dogovori o petom paketu sankcija Rusiji, koji bi podrazumevao zabranu uvoza uglja, najavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

-Možda danas popodne, ili najkasnije sutra – rekao je Borelj novinarima po dolasku na sastanak NATO, prenosi Rojters.

Britanska agencija je juče objavila, pozivajući se na neimenovane izvore, da EU diplomate nisu odobrile novi paket sankcija Rusiji, koji je predložila Evropska komisija jer treba da se reše tehnička pitanja, uključujući to da li će zabrana uvoza uglja iz Rusije uglja uticati na postojeće ugovore.

Evropska komisija predložila je u utorak zabranu uvoza svih vrsta uglja iz Rusije, kao deo šireg paketa mera, kojim bi se dodatno ograničila trgovina sa Moskvom.

Australija uvodi sankcije za 67 ruskih državljana

Ministarka spoljnih poslova Australije Meris Pejn izjavila je danas da Australija uvodi sankcije za 67 ruskih državljana zbog napada Rusije na Ukrajinu.

-Danas, objavljujem još 67 kaznenih mera usmerenih ka ruskoj eliti i oligarsima, bliskim ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, koji pomažu i podržavaju njegove nečuvene akcije – kazala je Pejn novinarima po dolasku u sedište NATO u Briselu, preneo je Rojters.

Zelenski: Uvedite jače sankcije, ovo nije dovoljno

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je međunarodne vlade da pojačaju sankcije protiv Rusije, ističući da bi nečinjenje bilo jednako “dozvoli” da se nastave napadi na Ukrajinu.

-U sredu, zapadne zemlje objavile su novi paket sankcija protiv Ruske Federacije. Ovaj paket deluje spektakularno, ali nije dovoljan – kazao je.

Foto: Sergei Ilnitsky / EPA

-Ipak, to se teško moze nazvati srazmernim zlu koji je svet video u Buči. Teško da je srazmerno zlu koje se nastavlja u Mariupolju, u Harkovu, u ruskom pokušaju da pokrene novu krvavu ofanzivu u Donbasu – dodao je.

On kaže da Ukrajina nastavlja da insistira na “kompletnoj blokadi ruskog bankovnog sistema, i da demokratski svet odbije da kupuje rusku naftu. Predsednik Ukrajine je, takođe, pozvao zapadne lidere koji još nisu našli čvrstinu, da se suprotstave Rusiji.

-Neki političari još ne mogu da odluče kako da ograniče priliv dolara i evra u Rusiju iz trgovine naftom, kako ne bi ugrozili sopstvene ekonomije – dodaje on.

Zelenski predviđa da će embargo na rusku naftu svakako biti uveden.

-Jedino je pitanje koliko će još ukrajinskih muškaraca, žena morati da ubije ruska vojska da biste vi, određeni političari, a mi znamo ko ste vi, bili odlučni – istakao je.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments