Korona je sistemska bolest i traje mesecima nakon što je pacijent preleži. Ono do čega je lekarsko znanje jedino došlo jeste: ona je nepredvidiva.

Poznato je danas, na osnovu dvogodišnjeg iskustva, da su postkovid sindromi: osećaj nesavladivog umora i potpuni gubitak energije. Nedostatak energije je posledica oštećenja mitohondrije – organele koje proizvode energiju. Ovom problematikom koji je stvorio novi virus danas se u svetu bave novoosnovani instituti. Dakle, posle preležane bolesti priča nije završena i zdravlje je i dalje ugroženo.

Najnovija iskustva govore da ova bolest ne ugrožava samo pluća nego ostavlja posledice i na srce, štitnu žlezdu, nervni sistem, a evidentno je dokazano i na opadanje kose što za posledicu ima ćelavost.

Ćelavost je i genetski nasledna

Proces gubitka kose predstavlja neprijatno iskustvo, iako svakog dana sa naše glave opadne do 100 dlaka. Ovo predstavlja i estetski i fizički problem i svakako predmet brige mnogih muškaraca i žena.

Ali ćelavost pored estetskog može imati i ozbiljne posledice po samopouzdanje osobe koja ovo doživi, što može odvesti i u druge bolesti. Svaka vlas na našem telu nalazi se u folikuli, sićušnoj kapsuli zaduženoj za zaštitu korena.

Svaka dlaka u folikuli prolazi kroz ciklus rasta koji traje između dve i šest godina. Nakon završenog ciklusa vlas ulazi u proces mirovanja i kroz nekoliko meseci ispada iz svoje folikule. Potom upražnjena folikula počinje sa procesom stvaranja nove dlake u sebi.

Ćelavost, poznato je, dovodi i muškarce i žene do panike i stresa. Činjenica je da se gen koji ima ključnu ulogu kod ćelavosti nalazi na X hromozomu koji muškarci uvek nasleđuju od majki, dok žene isti gen preuzimaju od oba roditelja. Iako je ova bolest nasledna i jednako se nasleđuje i po muškoj i po ženskoj liniji, nakon epidemije virusa KOVIDA-19 ona se manifestuje kao postkovid sindrom.

Kako uspešno lečiti ćelavost ?

Ćelavost nije lako lečiti, ali postoje određene lekarske preporuke zahvaljujući kojima dolazi do regeneracije kose i ubrzanog rasta. Svetski priznata Viviscal suplementacija daje savršene rezultate.

Bazirana je na AminoMar kompleksu morskog proteina. Istovremeno, ovo je jedina suplementacija u svetu sa najvećim brojem kliničkih studija u ispitivanju efikasnosti kod različitih tipova opadanja kose. S obzirom na specifičnu formulaciju, Viviscal deluje na ciklus rasta dlake tako što produžava aktivnu fazu rasta dlake, a i stovremeno deluje i na samu unutrašnju strukturu dlake. Topikalni preparati kao što su Viviscal šampon i Viviscal balsam povoljno deluju na kožu glave održavajući je zdravom.

Zahvaljujući ovoj suplementaciji kosa postaje vidno gušća, zdrava i bujna. Uzevši u obzir fiziologiju dlake, neophodna je primena suplementacije najmanje 4 do 6 meseci kako bi kosa dobila neophodnu živost.

Uz sve ovo navedeno bilo bi dobro da povremeno masirate vlasište, jer masaža glave poboljšava cirkulaciju a to pospešuje rast nove kose. Povremeno prstima pravite kružne pokrete masirajući celu površinu glave. Da biste stimulisali rast kose ne bi bilo lose da pre svakog pranja koristite bademovo ili kokosovo ulje.

Ne dozvolite da vas ćelavost, odnosno pojačano opadanje kose obeshrabri, jer nije u pitanju nerešiv problem. Najvažnije od svega je da reagujete na vreme kako biste najpre ojačali imunitet a istovremeno i poboljšali rast kose.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments