Foto: kurir.rs

Albanski premijer Edi Rama reagovao je na tenzije na severu KiM i naglasio da “100 odsto podržava” vladu lažne države Kosova.

– Jučerašnji događaj je odraz duboke teškoće koja postoji u ovom odnosu i sprovođenju suvereniteta na celoj teritoriji Kosova na osnovu sporazuma dogovorenog između Kosova i Srbije u Briselu. U ovom trenutku podržavam 100 odsto vladu Kosova i vlasti Kosova da se sporazum sprovede – rekao je Rama, a prenosi Gazeta ekspres.

Albanski premijer je naglasio da je Priština donela ispravnu odluku sprovodeći reciprocitet, a zatim ga odložila za 30 dana i dodao da u takvim situacijama Kosovo ima dva puta, jedan je povratak i rat, a drugi da sedne za sto “Otvorenog Balkana”.

Rama je čestitao Kurtiju na uzdržanost i što su saslušali saveznike.

– Ove situacije ne pokazuju da je “Otvoreni Balkan” nepotreban ili pogrešan. Ne pokazuju da je naš pristup Srbiji i politika zbližavanja nepotrebna. Ove situacije pokazuju zašto je potreban Otvoreni Balkan. To je razlog zašto Kosovo treba da sedne za sto Otvorenog Balkana. Kad stvari krenu naopako, postoje dva načina, jedan je rat, od kojeg niko ne dobija, a drugi put je izgradnja mira. Ljudi smo i imamo obavezu da ostavimo mir deci – poručio je Rama.

Dodao je da ga prijateljski odnos sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ne sprečava da se raziđe tamo gde se ne slaže.

– Srbija je tu, Kosovo je tu, nikuda ne ide – rekao je Rama.

kurir.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments