Foto: The Walrus

Sve srpske sudije završile su danas proces povlačenja iz Osnovnog suda u severnom delu Kosovske Mitrovice, rekao je novinarima dosadašnji sudija Apelacionog suda i član Sudskog saveta u Prištini Nikola Kabašić, koji je u subotu u Zvečanu ispred svih sudija prvi podneo ostavku.

“Ovo je kraj realizacije one najave iz Zvečana, danas su sudije koje nisu stigle juče da pošalju svoju ostavku sudskom savetu Kosova to učinile sa zvaničnih mejlova. I to je to, izlazimo iz suda –  rekao je Kabašić a prenosi Tanjug.

Dodao je da u sudu ostaju kolege Albanci i administrativni radnici.

– Svi Srbi podneli su ostavku i sada čekamo način na koji ćemo da se razdužimo sa predmetima, opremom i kancelarijama – rekao je on.

Na pitanje novinara da li će se vratiti u sud ako se postigne dogovor, on je rekao da može da govori samo u svoje lično ime i istakao da se on neće vratiti.

Dosadašnja predsednica Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljana Stevanović je rekla novinarima, na pitanje šta će biti sa sudskim predmetima Srba, da su se čitavo jutro dogovarali oko organizacije posla sa kolegama Albancima.

“Napravili smo dobar plan, da ne propustimo nijedne rokove i da sve bude kako treba. Kolege Albanci su preuzeli naše predmete koji su hitne prirode i mislim da oni trenutno imaju veliki problem kako će sve to da organizuju. Mi smo se potrudili da im pomognemo koliko smo mogli”, rekla je ona.

Ona je rekla da su svi Srbi napustili sud u Kosovskoj Mitrovici.

– Izvršili smo danas primopredaju, svi Srbi su otišli. Ovde je 20 ljudi i imamo ogranke, oko 150 ljudi, znači svi. Ostaju da rade kolege Albanci, a svi Srbi su podneli ostavke – navela je Stevanovićeva.

Istakla je da sa kolegama Albancima nikada nisu imali nijedan problem.

– Radili smo posao profesionalno, družili smo se i sarađivali i danas neće biti nikakav problem, samo će njima biti malo teže da sve to organizuju. Mi samo želimo svim ljudima sa kojima smo radili da zahvalimo. Mi smo bili najbolji sud, ovo je jedini multietnički sud na KiM, i najbolji u rezultatima. Ja sam imala devetomesečni izveštaj i sve sam to rekla Sudskom savetu – navela je ona.

Takođe, Stevanovićeva je rekla da su Srbi koji su radili u kosovskim institucijama i integrisane sudije trudili da rade profesionalno i da nikada nije bilo nijedne primedbe.

Na pitanje da li bi povukla ostavku ako se postigne dogovor, rekla je da je to pitanje u ovom trenutku neprimereno.

Foto: Youtube Printscreen/Kosovo online

“Ne bih se oko toga izjašnjavala, otkada smo ovde, upozoravali smo da se Briselski sporazum krši”, istakla je ona i dodala da se Sudski savet trudio da pomogne u određenin stvarima, ali da nije moglo da se uradi po pitanju narušavanja Briselskog sporazuma.

telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments