Foto: Youtube Printscreen

Albanci sa juga Srbije učestvovaće u popisu stanovništva koji počinje 1. oktobra.

Prethodni popis, koji je bio 2011. godine, Albanci su bojkotovali, ali će prema najavama sada učestvovati u njemu. Sastali su se i dogovorili lideri političkih partija iz Bujanovca i Preševa i predstavnici Nacionalnog saveta Albanaca.

– Očekujem da će se kroz proces selektovanja inspektora i kroz proces selektovanja popisivača uslovi koji su bili postavljeni popuniti. Da će imati popisivača Albanaca i da će formulari biti na albanskom jeziku i da će omogućiti da se upišu svi građani Republike Srbije što znači i građani albanske nacionalne pripadnosti – kaže predsednik Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu Ragmi Mustafa.

I Albanci stanovnici Bujanovca i Preševa su saglasni i žele da znaju koliko ih ima u ove dve opštine.

– Izaći ćemo svi i da vidimo koliki je naš broj. Valjda treba da se zna – kaže jedan od stanovnika.

Popisani će biti i građani koji su na privremenom radu u inostranstvu ili trenutno nisu kod kuće. Njihove lične podatke moći će da daju rođaci ili čak i komšije.

Završen je konkurs i testiranje popisivača, a od septembra počinje njihova obuka.

– U Opštini Bujanovac treba da bude ukupno 90 popisivača i 18 kao rezerva. Četiri dana smo imali sada testiranje kandidata. Imamo 108 koji su testirani i prošli su – ističe načelnik opštinske uprave u Bujanovcu Nasim Redžepi.

U Opštini Preševo 130 osoba prijavilo se za popisivače, a neophodno je 97. U toj opštini ima 23 sela u kojima žive uglavnom Albanci.

rts.rs/kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments