Svečanom akademijom, na sceni „Jovan Đorđević”, danas je obeležen dan Srpskog narodnog pozorišta, čime je ono zvanično ušlo u 161. godinu. Kao i svake godine, ovim svečanim povodom, dodeljene su i godišnje nagrade, pa je tako rediteljki Sonji Petrović pripala nagrada za režiju i koncept sjajne predstave „Ko je ubio Dženis Džoplin?“.

Takođe, mlade glumice Bojana Milanović i Sonja Isailović dobile su nagradu za ulogu Dženis Džoplin u spomenutoj predstavi, kao i ansambl predstave „Bura“, reditelja Kokana Mladenovića.

Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Novosadsko pozorište potpisali sporazum o saradnji

Dan Srpskog narodnog pozorišta utoliko je svečaniji jer su Srpsko narodno pozorište, Beogradsko dramsko pozorište i Novosadsko pozorište potpisala sporazum o saradnji koji podrazumeva razmenu predstava u toku godine, po principu mini festivala pod nazivom „Naši dani”.

– Cilj saradnje je institucionalizovanje ideje o saradnji pozorišta iz Republike Srbije kako bi se međusobno predstavila dostignuća i prikazale aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti. Kroz zajednički rad, implementiraće se različita znanja i dostignuća, sa akcentom na saradnji koja će se odvijati svake godine i postati tradicionalna -istakao je direktor Drame SNP-a, Milovan Filipović.

Direktor BDP-a Jug Radivojević naglasio je će ovaj kontinuirani način saradnje omogućiti maksimalnu promociju ova tri pozorišta i doprineti razvoju novih formi kreativnog umrežavanja.

– Prvi  mini festival pod nazivom „Naši dani“ biće održan u Srpskom narodnom pozorištu od 7. do 12. maja, na kome će se predstaviti Beogradsko dramsko pozorište sa pet predstava. Festival će biti nastavljen gostovanjem BDP-a u Novosadskom pozorištu u septembru, dok će Novosadsko pozorište uzvratiti posetu BDP-u u oktobru, a SNP u novembru ove godine – ističe direktor BDP-a, Jug Radivojević.

– Ovo je najpre potpisivanje saradnje između dve prestonice, između Beograda i Novog Sada – buduće Evropske prestonice kulture. Kada ovakvi motivisani teatri, kao što su BDP, SNP i Novosadsko pozorište odluče da sarađuju to je ne samo gest, nego namera koja pokazuje projekciju naše budućnosti – rekao je direktor Novosadskog pozorišta Valentin Vencel.

D. Petrović

Povodom svečanog dana, večeras će publika imati priliku da gleda upravo višenagrađivanu predstavu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ Tijane Grumić, u režiji Sonje Petrović, na Kamernoj sceni od 19 sati.

Godine 1981, 28. marta Srpsko narodno pozorište dobilo je novu zgradu i tako je ustanovljen Dan SNP-a, dan kada se sumiraju jednogodišnji umetnički rezultati i nagrađuju najbolja individualna i kolektivna umetnička ostvarenja.

Nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments