Претрага
Претрага
Close this search box.

Atelje 61, čuvar novosadske baštine, proslaviće jubilej u novom prostoru na Petrovaradinskoj tvrđavi

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Atelje 61 je dobio reprezentativni galerijski prostor na Petrovaradinskoj tvrđavi, na nekadašnjem mestu gradskog arhiva. Od 1980. godine ovo je ustanova od posebnog društvenog značaja

Zbirka Ateljea 61 broji impresivnih 260 eksponata. Među njima su se našla i dela brojnih znamenitih srpskih umetnika.

-Ove godine smo dobili sredstva za rekonstrukciju i prostor da pokažemo publici ono što mi baštinimo. Šezdeset godina ovde baštinimo tapiseriju. Za jedan rad nam je potrebno između 2 meseca i godinu dana, u zavisnosti od složenosti slike. Sarađujemo i sa strancima ali i našim ljudima- rekao je Zoran Bulatović, direktor Ateljea 61.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Atelje se prostire na 240 kvadrata i u njega je uloženo 5,9 miliona dinara.

-Čestitke ovim vrednim tkaljama, svim zaposlenima, u našoj najmanjoj ustanovi kulture. A kada kažem najmanjoj mislim na broj zaposlenih i da su često na marginama kulturnih dešavanja. Impresivno mi je kako gotovo identično prave ono što dobiju na slici- istakao je gradonačelnik Vučević i dodao da mu je drago što je ovaj prostor dobio novu namenu.

Atelje 61 radi tapiserije koje su replike određenih stripova kao vid pripreme za Evropsku prestonicu kulture 2022. godine. Ove godine proslaviće 60. godina postojanja i čuvanja novosadske i srpske baštine.

U atelje je uloženo 5,9 miliona dinara; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Zbirka Ateljea 61 broji impresivnih 260 eksponata. Među njima su se našla i dela brojnih znamenitih srpskih umetnika. On je danas jedinstveni centar tapiserijske umetnosti u Srbiji, ali i regionu Zapadnog Balkana, te jedan od nekolicine u svetu u kojem se sistematski izvodi, neguje, čuva i populariše tapiserija.

nsuzivo.rs

 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti