Foto: Galerija Matice srpske

Usled velikog interesovanja, i tokom ove nedelje, od 13. do 18. oktobar u Sobi za prepuštanje umetnosti u Galeriji Matice srpske biće izložena slika Save Šumanovića “Engleskinje u Parizu” iz 1930. godine.

Na delima Save Šumanovića ženska figura predstavlja jedan od dominantnih motiva kojem se umetnik često vraćao u svom radu, što je podstaklo kustose Galerije da preispitaju i publici predstave odnos između žena kao pasivnih, slikarskih motiva i žena kao aktivnih stvaralaca u svetu umetnosti. Svi zainteresovani posetioci imaće mogućnost da saznaju više o ovoj temi na predavanju “Heroine srpskog slikarstva – dela srpskih umetnica XIX i XX veka”, kustoskinje-pripravnice Ivana Janjić, u petak, 16. oktobra u 19 sati.

U sredu, 14. oktobra, od 11 do 13.30 sati u potrazi za savršenim iskustvom i spojem likovne i muzičke umetnosti, Ansambl Studio 6 i Galerija Matice srpske priređuju posebno iskustvo za ljubitelje umetnosti.U različitim ambijentima Galerije biće održane “Muzičke instalacije” odnosno premijerno u Srbiji biće izvedene kompozicije Lučana Berija i Franka Donatija.

U subotu, 17. oktobra, od 11 do 12.30 sati  biće održana kreativna radionica Dunavom stiže lađa puna umetnina – Novi Sad postaje Srpska Atinana kojoj će deca uzrasta od 5 do 11 godina saznati kako je nastala Galerija i njena zbirka. Učešće vašeg deteta na radionici možete prijaviti putem linka: https://forms.gle/w7FnafAA7zX3Fqt48

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments