Foto: Galerija Matice srpske

Кako bi posetiocima boravak učinili jedinstvenim iz Galerije Matice srpske su pripremili posebnu prostoriju u okviru Stalne postavke – sobu za prepuštanje umetnosti.

Tokom celog meseca novembra imaćete priliku da se prepustite slici Petra Dobrovića “Margarita” iz 1928 godine. U sinergiji umetnosti, zvuka, prostora i svetla, imaćete priliku da budete sami s umetničkim delom i da ga doživite na vama svojstven način.
Portret Margarita deo je ciklusa koji je Petar Dobrović stvarao na Lopudu kod Dubrovnika, kada su ga lepota Mediterana i bogatstvo vegetacije motivisali da u svom stvaralaštvu počne da koristi čiste boje i dođe do vedrog hedonističkog ekspresionizma. Autnomno shvaćena boja je osvojila sliku punim intenzitetom, a posmatrajući je prepustite se njenoj zavodljivoj igri. Na ovom platnu ne postoji razlog da kora drveta ne bude predstavljena ljubičastim, a zemlja vatreno-narandžastim i crvenim tonovima, baš kao što ne postoji razlog da lik portretisane, koja bezbrižno sedi u pejzažu, ne posmatrate kao psihološki portret i prikaz univerzalne lepote androgenosti, kao trenda dvadesetih godina.

Кreirajte vama sigurnu i prijatnu atmosferu, posetite Galeriju Matice srpske sami ili sa svojim najbližima i prepustite se umetnosti. Galerija Matice srpske otvorena je svakim danom osim ponedeljkom i to: utorak – četvrtak: 10.00 – 20.00 sati; petak: 10.00 do 22.00 sata; subota i nedelja: 10.00 do 18.00 sati.

Cena pojedinačne ulaznice iznosi 100,00 dinara, dok je petkom ulaz u Galeriju besplatan.

Kao prateći program izložbe “Matrica. Monologija Danila Vuksanovića” u petak, 06. novembra s početkom u 19 časova održaće se razgovor o izložbi.

U okviru izložbe “Matrica. Monologija Danila Vuksanovića” biće priređen raznovrstan prateći program, kako bi posetiocima stručnim predavanjima i vođenjima, sa različitih aspekata, približili zbirku klišea Galerije Matice srpske sagledanu kroz prizmu savremenog stvaralaštva. O izložbi koja na jedinstven način spaja kolekciju Galerije i savremenu umetnost, u petak 6. novembra 2020. godine u 19 sati govoriće mr Danilo Vuksanović, autor i umetnik i Luka Кulić, umetnik i konzervator.

Uvod u koncept izložbe “Matrica. Monologija Danila Vuksanovića”, kojom autor nastoji da umetničkim sredstvima prevrednuje “nepriznatu” muzejsku zbirku, preispita procese prenošenja i stvaranja narativa i ideja u muzejskom i stvaralačkom kontekstu predstaviće autor izložbe mr Danilo Vuksanović. Кroz razgovor sa kolegom i saradnikom na ovom projektu Lukom Кulićem, umetnikom i konzervatorom autor će preispitati pitanje suverenog autorstva u tradicionalnom smislu, kao i njegovu poziciju, odnosno prisustvo i odsustvo u savremenoj umetnosti. Polazeći od izloženih eksopnata i stanovišta da je svaka izložba proizvod višestrukog autorstva, razgovorom će biti ukazano na njen intermedijalni karakter i veliki doprinos svih onih koji su učinili da izložba postane poligon medija i jedinstvena instalacija.

Zbog poštovanja epidemioloških mera, broj posetilaca na vođenju je ograničen na 30. Iz tog razloga, je potrebno da se posetioci prijave za događaj putem onlajn formulara https://forms.gle/mxКHocnirT2LXUEE9 ili pozivom na telefon 021 4899 000.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments