Претрага
Претрага
Close this search box.

DA LI STE ZNALI: Kasarna Arčibald Rajs (VIDEO)

Kasarna Dr Arčibald Rajs bila je mesto vešanja i krije jezive tajne, popričali smo sa sugrađanima na ovu temu i pitali ih da li su znali za ovu činjenicu.

U proteklih 120 godina u kasarni u Futoškoj bili su vojnici više država – Austrougarske carevine, Kraljevine Jugoslavije, okupacione fašističke Mađarske, zatim SFRJ, Srbije i Crne Gore te na kraju Srbije. Kako su se smenjivale vojske, tako se menjao i naziv kasarne. Prvobitno se zvala “Honvedska kasarna nadvojvode Jozefa” pa “Kralja Aleksandra”, zatim “Maršal Tito” i na kraju “Dr Rudolf Arčibald Rajs”. U vreme ratova devedesetih godina jedno vreme kasarna je bila prazna, a zatim je počeo da pristiže narod iz Hrvatske i BiH.
Za vreme Drugog svetskog rata futoška kasarna bila je stratiše. Nema tačnih podataka o tome koliko je žrtava u njoj obešeno, taj podatak ne može da kaže nijedan istoričar, nema ga u gradskim arhivima i muzejima. Svedok tih događaja je i publicista i istorijski istraživač Branislav Milić Šumarov.

nsuzivo.rs

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
sreja
23.04.2021 22:20

lupetate,lupetate…lupetate….,,,,,Nema tačnih podataka o tome koliko je žrtava u njoj obešeno, taj podatak ne može da kaže nijedan istoričar, nema ga u gradskim arhivima i muzejima….hahaha,ali znate da je bilo..pa ko vam je to rekao i gde to pise….

Povezane vesti