Претрага
Претрага
Close this search box.

Dela najvećih slikara naivnog slikarstva prvi put u javnosti u KS Svilara

Foto: casopiskult.com

Izložba „Iz dva ugla“ u Kulturnoj stanici Svilara, biće svečano orvorena u utorak, 19. oktobra u 18.00 časova. Obuhvatiće radove jednih od najvećih imena naivnog slikarstva kod nas– Zuzane Halupove i Martina Jonaša.  

Zuzana Halupova rođena je 1925. godine u Kovačici. Prvu sliku je naslikala sa 23 godine na svojoj kući, bojama koje je prethodno rastopila u mleku. Najčešće je slikala prizore iz svakodnevice kao što su radovi u polju, pranje rublja, ali i decu jer u svom braku nije imala nijedno, te je stvorila svet pun dece u slikama. Od sredine sedamdesetih godina prošlog veka sarađivala je sa Unicef-om, a izlagala je radove u Njujorku, Parizu, Ženevi, Beču, Rimu i Cirihu. Sarađivala je i sa Martinom Jonašem, naivnim slikarom slovačkog porekla takođe iz Kovačice. Za razliku od Zuzane on slika ljudske figure na poseban način- mala glava i predimenzionisane ruke i stopala. Fokus mu je snagi i vrednoći slovačkog radnika u vojvođanskom selu. Među prijateljima je bio poznat kao “majstor Jonaš”. Njegova dela se nalaze u muzejima, a izlagao je u više od 50 zemalja u svetu.

Foto: Panacomp

U čast 20 godina od smrti Zuzane Halupove i 25 godina od smrti Martina Janoša, izložba u KS Svilara prvi put će predstaviti publici mnoštvo reprezentativnih dela koja potiču iz privatnih zbirki i zbirki kolekcionara i ustanova.

Izložbi će prisustvovati ambasador Slovačke u Srbiji, Fedor Rosoha, a prisutnima će se obratiti koordinatorka mreže kulturnih stanica, Violeta Đerković i predsednik udruženja građana Naiva Art Kult, Boško Nedeljkov.

nsuzivo.rs

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti