Uvažavajući sugestije “Novosadske biciklističke inicijative”, Grad Novi Sad je uložio sredstva za uklanjanje nedostataka na postojećim biciklističkim stazama, kao što su visoki ivičnjaci na prelazima preko kolovoza, oštećenja u vidu rupa, raskopanih površina, ulegnuća i izbočina na asfaltu.

Imajući potpuno razumevanje za probleme sa kojima se suočava oko 30 hiljada Novosađana koji bicikl koriste kao osnovno prevozno sredstvo, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije započela je obnovu postojećih biciklističkih staza. Trenutno se rekonstruišu biciklističke staze na raskrsnici Bulevara oslobođenja i Ulice kralja Petra, a nakon toga biće popravljene i druge kritične deonice na Bulevaru oslobođenja, u Ulici Narodnog fronta i na još nekoliko lokacija u gradu gde postoje oštećenja koja biciklistima ometaju udobnu i bezbednu vožnju.

Кako bi saobraćajnu infrastrukturu učinila što bezbednijom i funkcionalnijom, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, osim popravke staza, uložila je znatna sredstva i u proširenje mreže biciklističkog saobraćaja, koja se u Novom Sadu trenutno rasprostire u dužini od preko 90 km. U skladu sa planskom dokumentacijom, u prethodnih nekoliko godina izgrađene su nove biciklističke staze na Bulevaru Evrope, Sentandrejskom putu, Bulevaru Jovana Dučića, Bulevaru despota Stefana, Ulici Bate Brkića i 1300 kaplara. Osim u gradskim četvrtima, izgrađeno je i 2 km biciklističke staze na Temerinskom putu, 1,3 km u Ulici Nova 1 u Veterniku, kao i 6,2 km biciklističke staze Novi Sad – Begeč.

Sa unapređenjem biciklističke infrastrukture nastavlja i u narednom periodu, a u tu svrhu već je pripremljena projektna dokumentacija za rekonstrukciju 7 km biciklističke staze na Futoškom putu, za izgradnju pešačko-biciklističke staze duž Bukovačkog puta i za izgradnju 19,83 km biciklističke staze Novi Sad – Rumenka – Irmovo – Кisač – Čenej. Osim toga, u toku je izrada projekta biciklističke staze na Bulevaru Mihajla Pupina.

Uređenjem postojećih i izgradnjom novih biciklističkih staza promoviše se ideja o zdravom načinu života, ujedno značajno doprinosi i zaštiti životne sredine, a Grad Novi Sad će uvek imati sluha za potrebe i inicijative novosadskih biciklista.

Autor: nsuzivo.rs

11 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Bot327
29/05/2020 10:16

biciklisti da guraju bicikli preko pesackog

Bot328
30/05/2020 12:25
Reply to  Bot327

A, pesaci da ne idu na stazu biciklisticku, kao ni mame da ne guraju decja kolica na stazi biciklistickoj

Biciklista
01/06/2020 19:48
Reply to  Bot327

Zašto? Ne smeju da izleću tamo gde nema semafora ali ako idu pristojinm brzinama zašto bi morali da guraju. Da li kola idu u leru preko raskrsnice?

Siniša
29/05/2020 11:16

Bilo bi dobro odraditi i stazu duz partizanske ulice, sve rupa do rupe…

Dragana
29/05/2020 13:24

Bravo, konacno, svaka cast da se neko setio, Futoski put pod hitno sredjivati, ta staza nije humana.

Ljiljana
29/05/2020 14:08

Kako preći most Slobode biciklom?

Dragica
29/05/2020 19:37

Petrovaradin nema 🙁

Srdjan
29/05/2020 22:32

Samo da pojasnim malo neke detalje ovih rekonstrukcija.Dat je nalog da se u gradu svuda gde postoje biciklisticke staze u zonama raskrsnica na ukrstanju sa kolovozom izbace ivicnjaci ako postoje i ako imaju bilo kakvo nadvisenje,ostace samo oni koji su u ravni sa asfaltom.Takodje se sada prave ove male lepeze i ruse se oni spicevi koji su postojali ali samo oni koji nisu ravni sa asfaltom.Popravljaju se i losi delovi staza koji se ponovo asfaltiraju.Trenutno se rade raskrsnice i zone oko raskrsnica a nalog je dat da se radi po celom gradu gde ima potrebe za rekonstrukcijom.Pravice se i prelazi… Učitaj još »

Vladica
29/05/2020 23:49

Bilo bi dobro i da se kazne ovi sto parkiraju kombije po Novoj Detelinari tako da bicikl ne moze da prodje svojom trakom vec da prelazi na trotoar

Bajker
31/05/2020 00:46

A šta ćemo sa biciklistickog stazom preko mosta Slobode, koju je neki arhitekta zaboravio da nacrta na idejnom projektu . Da se vozi bajs , ne da se gura. Onda nam i ne treba bajs ako idemo peske . Znači poenta je da se vozi . A da se ne ide 5 km daljim putem preko mosta Duge gde ima biciklističke staze i magistralom trandzamentom gde opet nema biciklisticke staze i sibaju kamioni, da bi se došlo u recimo Kamenicu sa naprimer Limana . Znaci poenta je preci most bajsom , voziti ga , ne gurati. I skratiti sebi putanju… Učitaj još »

lord humungus
31/05/2020 23:57

Sredite tjs napravite prvo biciklističku traku ili stazu da ima preko mosta Slobode , ne da se gura km ipo pesackom stazom bajs jer to nije poenta , nego ga voziti a opet ne zaustavnom trakom gde murija jedva čeka da vam naplati kaznu zato što vozite tuda.