Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Jedan mali deo moje kolekcije je izložen. Ja imam skoro 2000 primeraka, sve zajedno sa duplikatima- rekao je za NS Uživo Đorđe Popić, kolekcionar Dizni lutaka koje su pravile jugoslovenske fabrike igračaka za decu.

Đorđe je četiri godine stigao do ovog broja. Na početku je, kako sam kaže, besomučno kupovao preko domaćih sajtova, ali i na Najlonu. Na ideju da sakuplja isključivo ove igračke odvelo ga je davno sećanje na detinjstvo i Miki Mausa kojeg je dobio od dobrog prijatelja.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ja sam znao s Najlona da se vratim sa 50, 60 igračaka odjednom. One završe na Najlonu kada neko čisti podrume, tavane i garaže, ne trebaju im više. Ja to kupim, donesem kući i palim veš mašinu- navodi kolekcionar.

Jedan deo svoje impresivne kolecije drži u jednom umetničkom ateljeu, a drugi u svom stanu. Deca iz susednih zgrada i ulica ostanu impresionirana kada Popićevo pitanje “Ko ima više igračaka- vi ili ja?” preraste u razgledanje stana sa tolikim brojem lutaka.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Ove igračke imaju duše više nego današnje. Ja i sada kada uzmem tu igračku ja pričam s njom. Ja sam želeo, ali nisam uspeo da realizujem, da na izložbu donesem polupan tablet i pametni telefon, pa napravim poređenje za sve ove moderne roditelje koji, čim dete počne da kapira, stave mu tablet i mobilni u ruke u kolicima, a kako da se igra kada se on razbije- istakao je Đorđe za naš portal.

On planira da sledeće godine, u maju, da napravi veliku izložbu u prelepom atrijumu Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Do tada, jedan deo kolecije možete pogledati na izložbi “Biserka i Đorđe”, do 26. aprila u Likovnom salonu Kulturnog centra Novog Sada.

Ivona Karan

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nada
18/04/2021 13:16

Predivne uspomenr iz zlatnog doba !

dagana
19/04/2021 17:28

ali nema adrese za slanje pouzecem?