Foto: Vladimir Janić

U Kulturnoj stanici Svilara u Novom Sadu, u sredu, 13. aprila, održana je treća po redu radionica u okviru projekta EkOtisak, čija tema su bili hrana, prehrambene navike i klimatske promene.

Tokom tri i po sata aktivnog, kolaborativnog rada, publika i stručnjaci pozvani da se uključe u diskusiju i interaktivni deo programa bavili su se pitanjima ugljeničkog otiska prehrambene industrije, uticajem klimatskih promena na proizvodnju hrane, navikama građana u ishrani i rešenjima kako smanjiti prehrambeni otpad. Radionicu su vodili  dr Jasna Mastilović sa Instituta za prehrambene tehnologije iz Novog Sada, zajedno sa svojim timom, i Željko Mitkovski, menadžer projekta Spasimo hranu Fondacije Ana i Vlade Divac.

Danas samo razgovarali o uticaju ishrane na klimatske promene, odnosno o odnosu ishrane i klimatskih promena. Razgovarali smo i o tome kako naša ishrana utiče na klimatske promene, odnosno koliko se kroz lanac ishrane stvara gasova staklene bašte i koliki ugljenični otisak ostaje, odnosno koliko doprinosimo globalnom zagrevanju i generalno klimatskim promenama – napominje dr Jasna Mastilović.

-Osvrnuli smo se na sve efekte klimatskih promena, posebno na one u poljoprivredi i proizvodnji hrane sa različitih aspekata – onih koji se tiču smanjenja prinosa različitih kultura kroz efekte klimatskih promena, kao i promenama u ekosistemu koji doprinosi razvoju štetnih organizama koji smanjuju prinose i utiču na bezbednost i kvalitet poljoprivrednih proizvoda – istakla je Mastilović.

Foto: Vladimir Janić

Na radionici je bilo razgovora i o zakonskom okviru oporezivanja donacija hrane i o sistemskim pokušajima da viškovi hrane završe kod onih kojima su najpotrebniji. Za sam kraj je osmišljen niz zadataka posvećenih prehrambenom otpadu i onome što mi kao pojedinci možemo da uradimo na tom putu.

Ovom prilikom predstavljen je mobilni EkOtisak punkt osmišljen sa ciljem da vizuelno oslika i zabeleži odgovore građana na neke od pitanja u vezi za navikama pojedinaca kada je reč o klimatskim promenama. Ispred Kulturne stanice Svilara, građani su imali prilike da kroz popunjavanje ankete osveste svoje svakodnevne navike i načine na koje se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako od nas ostavlja na planeti. Na koji način građani koriste aparate u domacinstvu, da li su štedljivi kada je reč o količini hrane koju konzumiraju?

Ovo su samo neka od pitanja na koja su građani mogli da odgovore.

Foto: Vladimir Janić

Projekat EkOtisak posvećen je klimatskim izazovima kroz spoj umetnosti i nauke. Centar za promociju nauke osmišljava nove načine informisanja javnosti i uključuje i same građane u naučna istraživanja, u saradnji sa Filozofskim fakultetom i Akademijom umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, kao i sa organizacijom Zeleni Sad.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments