Najznačajniji međunarodni festival umetničke muzike u našoj zemlji, u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada “Nomus”, trebalo je ove godine da se realizuje od 21. do 28. aprila, otkazan je zbog trenutne situacije.

Zvaničnom saopštenju da će Nomus ovog aprila izostati pridodajemo i informaciju da će Muzička omladina Novog Sada nastojati da sve ono što je posvećeno pripremala i na čemu je vredno radila gotovo godinu dana u što većoj meri i pruži svojoj publici, ali onda kada se za to stvore uslovi.

“Jedna naša ideja je da se Nomus ove godine desi krajem oktobra, a druga da se planirani koncerti s festivala realizuju tokom čitave godine. Koja će se od naših zamisli i ostvariti, najmanje zavisi od nas. No, mi ćemo biti spremni da brzo reagujemo, na obe”, navodi se u saopštenju organizatora.

Neke pojedinosti ovogodišnjeg festivala “Upakovane“ su u Nomus 2020., trinaest divnih koncerata, mahom umetničke muzike, osim dva koja stilski i modernim načinom interpertacije proširuju uobičajene programske okvire festivala. Planiran je i dolazak vrhunskih solista i orkestara iz naše zemlje, kao i iz Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije, Belgije, Rusije, Jermenije i Litvanije.

Četrdeseto, jubilarno, izdanje Novosadskih muzičkih svečanosti posvećeno je jednom od najvećih kompozitora svih vremena – Ludvigu van Betovenu. Sasvim je prirodno da se dva i po veka od Betovenovog rođenja obeleži i na najuglednijem festivalu umetničke muzike u našoj zemlji i to, naravno, planiranim velikim brojem izvođenja raznovrsnih dela ovog velikana u ovogodišnjem programu. Kao još jedan moto festivala pojavljuju se i heroine, u vidu učešća nešto većeg broja uspešnih i uglednih ženskih ansambala, žena kao solistkinja i ravnopravnih članica mešovitih ansambala i kompozitorki na Nomusu 2020. Želja organizatora je da time skrenu pažnju na kreativnost brojnih heroina, koja je tokom istorije dugo bila neopravdano zanemarivana.

Slušanje i izvođenje Betovenovih dela uživo sada nije moguće. Ali zato jeste odabir iz bogatog opusa ovog velikana, kao i nekog drugog, i prilika da omiljena dela slušate u domu, s bližnjima.

Mole se svi posetioci koji su kupili ulaznice za koncerte u martu, kao i za nomusovske programe u aprilu, da se jave na emailove: [email protected] ili [email protected], kako bi se dogovorili oko refundacije.

Autor: nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments